mandag 21. oktober 2019

Gabi Gleichmann: Aurelia (Roman)

I denne romanen møter vi en kvinne som heter Aurelia, og følger henne gjennom hennes dramatiske liv. Opprinnelig heter hun Golda Liebermann, og vokser opp i en streng jødefamilie  i Bratislava. Som seksåring får hun vite at  hun er adoptert, og at moren er en sigøynerkvinne som arbeidet for familien som hushjelp.

Boka startet med at norske Aron Kohn, som nettopp har mistet sin far, Pavel Kohn, kommer hjem til begravelsen. Han har ikke hatt mye kontakt med faren, som var en mann som "alltid hadde befunnet seg på siden av livet". Familen ble sporløst borte i konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig, det var bare den lille familien bestående av mor, far og Aron.
Etter begravelsen rydder han i farens papirer, og finner en et brev fra en ukjent kvinne, sendt fra New York. Brevet er skrevet i 1953, og det inneholder et manus med tittelen Min historie av Aurelia Mohr. Manuset forteller farens historie, og sannheten om bakgrunnen hans.

 Golda blir sendt bort for å arbeide som hushjelp som ung jente. Sønnen i huset, Emil, studerer i Amerika, men kommer hjem for en kort periode. Dette møtet fører til at hun blir gravid, og får en sønn. Han blir adoptert bort, men senere kommer Emil tilbake og vil ha henne med til Amerika. Hun håper på et bedre liv,gifter seg med Emil, som nå er blitt en anerkjent atomfysiker, og bytter navn til Aurelia Mohr. I Amerika blir ikke livet som hun forventer seg, og hun blir elskerinnen til en fysiker som heter Albert. (Einstein?) Dette forholdet blir en fiasko, og Aurelia faller sammen og ender på Psykiatrisk sykehus. 
Det er en tragisk fortelling om en kvinne som aldri finner seg sjøl. Hun har stort sett vært prisgitt andre mennesker. Hun har opplevd Holocaust og to verdenskriger, og til slutt også atombomben. Hun får flere barn, men sønnen som ble bortadoptert glemmer hun ikke. Det er viktig for henne å skrive sin historie slik at livet hennes kan "samles", og være meningsfylt for de som leser den senere.

Da Aron Mohr, som har lidd under foreldrens isolasjon hele livet, leser historien, opplever han at den vekker mange spørsmål, men likevel få svar. 

Dette er en fortelling du leser med iver etter å få alle trådene nøstet sammen. Forfatteren har visstnok brukt en liten del fra sin bestemors historie, blant anna var hun Albert Einsteins elskerinne i en kort perode. Ellers er vel hele historien oppdiktet, med en god porsjon realisme ispedd.

Kagge forlag
2019
231 sider
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar