torsdag 24. oktober 2019

Peter Handke: Stendig storm (Teater/prosatekst)

Stendig storm

Da Nobelprisen i litteratur ble tildelt Peter Handke, uttalte Aage Borchgrevink, bokanmelder i Dagbladet og seniorrådgiver i Helsingforskomiteen, at dette var en skandale.
"- Jeg synes dette er en helt selvdestruktiv avgjørelse av Akademien. I det året hvor vi forventer at de ser prisen i en politisk kontekst, så velger de så suverent å se bort fra det med den ene prisen sin, sier han til Dagbladet Handke er en stor forfatter som jeg har lest med stor interesse, men han har hatt et engasjement og en politisk rolle på Balkan, der han har fornektet de mest alvorlige forbrytelsene i Europa siden holocaust"
Han mener Handke har fornektet folkemordet i Srebrenica og støttet krigsforbrytere. Og dette synspunktet er han ikke alene om. I mange land har det vært stilt spørsmål ved hva Nobel-komiteen har gjort, og i blant anna The Guardian står mange kjente litteraturvitere og forfattere bak en massiv kritikk; "A troubling choice".Jeg lånte boka Stendig storm på eBokBib, da jeg ønsker å se noe av det Handke har skrevet. Noe motvillig, da jeg også reagerer på hans sterke sympatier i forhold til de politiske tilstandene i tidligere Jugoslavia.

  Stendig storm - er en fortelling som handler om forfatterens familie, hans oppvekst og hendinger tilbake til 30-tallet og fra til femtiårene. Hans mor er slovensk, faren fra Østerrike. Han vokser opp i Kärnten,  der det bor mange slovenere. Det er syv familiemedlemmer vi møter, noen av dem døde da fortelleren var liten. En tragisk familiehistorie, med den tids historie som bakgrunn.
Tre brødre blir innkalt til krigstjeneste og stasjonert henholdsvis i tre ulike land. Den yngtse faller i krigen, og fortellersen bestefar raser mot tyskerne som tok sønnen. Det er ikke tillatt å snakke slovensk, mostanden øker. Garden blir tatt fra familien. 

Historien er fortalt som en teateroppsetting. De involverte er plassert i et scenebilde, og vi  får med jenve mellomrom nye scener. Her er mange vakre, og sterke skildringer av vonde hendelser i familiens historie. Jon Fosse, som er en stor beundrer av Handke, har oversatt Stendig storm. Vakkert nynorsk, men ikke alltid lile lett å lese.

Samlaget
2017
142 sider
Nynorsk
Oversatt av Jon Fosse
Lest som eBokBib

4 kommentarer:

  1. Interessant. Fikk du lyst til å lese mer av Handke?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ønsker ikke å lese mer av han pga holdningene hans. Måtte bare innom han pga Nobelprisen.

      Slett
  2. Savner eBokBib kjenner jeg, da er det lett å låne og levere tilbake tekster en kanskje ikke tror at vil fenge. Flott omtale, det er spennende å høre om ham som vi alle er litt skeptisk til.

    SvarSlett
  3. Fint Glimt av Nobelpris vinneren her. Jeg har ikke lest noe av han, bare om han

    SvarSlett