torsdag 14. november 2019

Mimir Kristjansson. Mamma er trygda (Personlig beretning)



Mamma er trygda

Forfatterens mor ble kreftsyk tidlig, allerede som 30-åring, og slet med sykdommen i mange år. Dette førte til at hun måtte slutte å jobbe, og ble dermed en "naver", sammen med over 300 000 andre nordmenn.

Boka er en sterk fortelling om moren, som ikke kan leve slik hun ønsker, avhengig av andre som hun er. Sønnen vokser opp med en til tider pleietrengende mor, og  kjøpte hasj til henne da han var ung tenåring, han måtte hjelpe henne i smertehelvetet hun gjennomgikk. Boka er i tillegg til å være en fortelling om mor og sønn, en klar kritikk av politikken rundt trygdessystemene våre, der politikerne varskur om at samfunnet ikke klarer å bære alle som ikke bærer seg selv. Kristjansson setter NAV-kostnadene opp mot hvitsnippenes underslag, noe han kaller "snipping".

Boka er sterk, rørende og vakker. Sønnens kamp med seg sjøl der han prøver å hjelpe moren, men også prøver å leve et eget liv. Faren er ute av bildet tidlig, så den ene sønnen blir morens fotfeste. Hun klarer ikke å venne seg til at han bor langt unna, og ringer til stadighet og klager.

Kristjansson er forfatter, journalist og samfunnsdebattant, og vet hva han skriver om. Boka blir derfor personlig, men også en kraftig stemme i samfunnsdebatten. Vel verdt å lese.

Kagge forlag
2019
189 sider
Lest som eBokBib

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar