lørdag 28. desember 2019

Audur Ava Olfsdottir: Frøken Island

Frøken Island

Fra forlaget:
Året er 1963. Island har 177 000 innbyggere og én nobelprisvinner. Bokens heltinne, Hekla, er en ung poet som kommer fra utkantstrøket Dalir. Etter å ha pakket de få eiendelene sine og en skrivemaskin, setter hun kursen mot Reykjavik. Der skal hun bli forfatter. Hun flytter inn i en leilighet sammen med den homofile barndomskameraten Jón John. Vennskapet styrkes av en felles opplevelse av utenforskap. Hekla skaffer seg en dagjobb slik at hun kan skrive om natten, i all hemmelighet. Slik må det bli i et samfunn hvor menn fødes som poeter og kvinner får tilbud om å være frøken Island. Allerede i konfirmasjonsalderen tar menn på seg den uunngåelige rollen som genier. Det spiller ingen rolle om de skriver eller ikke. Kvinner blir kjønnsmodne og får barn, derfor kan de ikke skrive.

Ja, ja, det var ikke noe annerledes på Island enn i Norge på femti - sekstitallet. Om mulig, kanskje verre. Hekla, som har fått navnet sitt etter vulkanen, da faren er svært opptatt av alle slike naturfenomen, har alltid lest mye, og begynte å skrive som jentunge. Hun reiser til Reykjavik, og blir boende sammen med barndomsvennen Jon John, som er fisker. Men han er mobbet av de andre fiskerne, er redd og sjøsyk, og drømmer om å finne en jobb innnefor teateryrket, der han kan sy kostymer.  Hekla møter snart en ung mann som har planer om  bli forfatter. Han og en del andre unge forfatterspirer har et fast tilholdsted på cafe Mokka, der de dyrker sine interesser. Hekla velger å ikke fortelle "dikteren", som hun kaller han, om at hun skriver på en roman. Men etter at de flytter sammen, oppdager han hva hun gjør om nettene, og han ser at det hun skriver er av en annen kaliber enn hans magre forsøk.


Hekla holder kontakten med Jon John, som har hoppet av fra en fiskebåt i Rotterdam, og prøver å finne seg sjøl i utlandet. De to deler et sterkt fellesskap. Også vennskapet med venninnen Isey, som skriver, dagbok i novelleform, er svært viktig for henne i prosessen med å finne veien framover mot en litterær karriere. 

En roman som viser hvor vanskelig det var for ei jente å bli godtatt i et tungt mannsdominert samfunn. Tilbudene om å bli Frøken Island er det mange av, og servitørjobben, der mennene er nærgånde og direkte ufine, er en nødvendig jobb slik at hun kan overleve økonomisk. Jeg syns Olafsdottir har skrevet en roman som tar tida på kornet, og viser hvorfor kampen for likestilling har vært nødvendig. Det gjelder både for kvinner og for homofile. 

pax forlag
2019
216 sider
Bokmål
Oversatt av Tone Myklebost
Leseeksemplar fra forlaget



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar