søndag 29. desember 2019

Øystein Morten: Jakten på Olav Tryggvason (Historie)

Jakten på Olav Tryggvason
På folkeskolen las læreren høyt fra Snorre, og fortellingen om Olav Tryggvasson var noen av høydepunktene. Vi lærte at Olav Tryggvason var oldebarn av Harald Hårfagre, at han vokste opp øst i Gardarike, at han grunnla Trondheim. Til slutt falt han ved slaget på Svolder i år 1000. 
Men stemmer dette? Historiker Øystein Morten har gått i fotsporene til Tryggvasson for å søke etter sannheten om den store kongen.
"Dette er blitt en fortelling om en brutal maktkamp mellom danske kongearvinger, sammenstøt ved Londons murer, bestialske seksuelle ritualer og menneskeofringer. Forfatteren gir oss et fengslende innblikk i samlingen av Norge med utgangspunkt i Troms, innføringen av kristendommen i fire land og oppdagelsen av et nytt kontinent. Velkommen til en av de mest ekstreme reiseskildringene i Nord-Europas historie rundt år 1000! "

Morten mener at de gamle vandrehistoriene ofte bygger på hendelser fra Bibelen, og blir litt pyntet på for hver gang de blir fortalt. Og det skriftlige materialet som er funnet er fundert på disse historiene, er skrevet et par hundre år etterpå. Det er lite sikkert materiale om Olav Tryggvason. Alt tyder på at han var født i Danmark, og ikke oppholdt seg i Russland på noe tidspunkt. Og har han egentlig grunnlagt Trondheim? 

De mest sikre funnene som Morten fant, er fra England. Han forteller at unge Olav, etter å ha plyndret og drept småfolk langs kysten av Kent og Essex, slår kong Ethelred i det berømte slaget ved Maldon, for så å bli tatt opp i kretsen rundt den engelske kongen. Etter å ha bli døpt, blir han "adoptert som kongens sønn". Dette er dokumentert i engelske skrifter. Det var ikke uvanlig at engelskmennen kjøpte seg fri fra vold og plyndring fra vikingene, og nå var en slags "verdensfred" avtalt. Olav Tryggvason og Svein Tjugeskjegg skulle heretter la handelsskipr ferdes i fred, og engelskmenne og de to vikingekongene skulle holde fred med hverandre. Store summer ble utbetalt for å opprettholde freden, som nok ikke varte så lenge.

Senere ble Olav og Svein fiender, og det ender med et slag ved Øresund, der forfatteren mener at Svolder ligger, og Olav forsvinner, mest sannsynlig druknet.
En spennnede etterforskning, der vi følger forfatteren i letingen etter sannheten om Olav Tryggvason. Hans møter med andre historikere og forskere i Norge og England blir en del av fortellingen, og reisene rundt om i ulike land der han oppsøker stedene som kongen hadde vært, blir en levende reisekildringer som gjør fortellingen interessant. Sjøl om historien nok er endret, sitter de fantastiske eventyrene som Snorre har fortalt om Olav Tryggvason fast i minnet. Og statuen på Trondheim Torg får nok stå der i årene framover, mens Olavdagene trygt feires.

Er du glad i eldre historie, er dette bøker å lese. Øystein Morten har også skrevet om Jakten på Olav Haraldsson og Jakten på Sigurd Jorsalfar, to bøker jeg fikk lyst til å lese nå.

Vigmostad/Bjørke
2019
Bokmål
Lest som eBokBib
Publisert:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar