mandag 13. januar 2020

Joanne Ramos: Fabrikken (Roman)

Fabrikken

Fra forlaget: Luksustilværelse med utsøkte måltider, personlig treningsopplegg, massasje og generell velvære, på et tilbaketrukket og naturskjønt sted. Godt betalt - mer penger enn du hadde drømt om. Og haken ved det? I ni måneder kan du ikke forlate stedet. Du skal produsere den perfekte babyen. For noen andre. Jane er en alenemor fra Filippinene som strever hardt for å gi sin lille datter en bedre framtid. I likhet med andre kvinner i samme situasjon, ser hun på tilbudet hun får fra Fabrikken som en vei ut av fattigdommen. Men avtalen innebærer en kostnad hun og mange av de andre kvinnene ikke forutså. En for stor kostnad, synes flere av dem.

Dette er en bok som handler om et aktuelt samfunnsproblem. Rike par utnytter unge, fattige kvinner til å bære fram barn for dem, surrogati. Forfatteren er fra Filipinene, bosatt i USA. Hun studerte ved Princeton University og jobbet i finanssektoren i mange år før hun begynte som journalist for The Economist. Ramos bor i New York med mann og tre barn. Fabrikken er en realistisk roman fra den virkelige verden, som hun med sin bakgrunn har gode kunnskaper om.


Hallowaysenteret er en organisasjon som satser på å gi de superike, gode tilbud. Nå har de opprettet Golden Oaks, et nydelig sted i vakre omgivelser, der håndplukkede unge surrogatmødre oppholder seg i lukseriøse omgivelser med godt stell for den kommende babyen. Godt betalt er det også. 
Vi møter flere personer, både kvinner som må bære fram barna til de rike, de såkalle kundene. Og vi møter Mae, som er en av de som står bak prosjektet. Det er særlig Jane, med datteren Amalie, som må settes bort mens hun gjennomfører svangerskapet, og Reagan, som skriver bok og ønsker frihet fra farens krav, vi følger. Miljøet blant jentene på Fabrikken er vekslende, da de fleste har delte meninger om hva de er med på. Koordinatorene på huset passer på at alle gjør hva som er påkrevet og kvinnenne blir bare omtalt med nummer. Er en først innenfor systemet, slipper en ikke så lett unna.

En skremmende bok om noe vi vet skjer i en verden der det er stor forskjell på fattige og rike. Kjøp av mennesker på ulike måter. 

Vigmostad Bjørke
2020
472 sider
Bokmål
Oversatt av Hege Frydenlund
Leseeksemplar fra forlaget.

2 kommentarer:

  1. Huff, for et skrekkelig scenario. Det er sånt som det er vont og vanskelig å skjønne at foregår, stakkars jenter.

    SvarSlett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

    SvarSlett