fredag 3. januar 2020

Vigdis Hjorth: Henrik Falk (Hedda Gabler i ny versjon)


Et spennende prosjekt der tre nordiske forfattere har skrevet en roman ut fra tre Ibsendramaer.
Vigdis Hjorth har gjort Hedda Gabler til mann i romanen Henrik Falk, bygd på Hedda Gabler. Svenske Klas Östergren har tatt utgangspunkt i karakteren Hilde Wangel fra «Byggmester Solness» og «Fruen fra havet», mens danske Merete Pryds Helles roman «Nora» er inspirert av «Et dukkehjem».

Henrik Falk er gift med Elsa, og de er nettopp kommet hjem fra bryllupsreise til Nice. Elsa er høygravid, og snakker bare om seg selv, svagerskapet og de nære ting. Henrik, som er sønn av en skipsreder, men som har skuslet vekk arven sin, er allerede lutlei henne og familien hennes. Han er nå ansatt på svigerfarens bensinstasjon og bor i et hus i hans hage. Henrik Falk utstår ingen av den lenger. Da han får vite at hans tidligere kjæreste, den kontroversielle Tale Løvlie, gjør det bra som kunstner og har kjøpt barndomshjemmet hans, kjenner han at dette klarer han ikke lenger. Han oppsøker henne.

Jeg har sett Hedda Gabler på teater et par ganger, sist i Malmø for noen år siden. En storslagen forestilling.
Vigids Hjorth har skrevet denne boka slik at mange av de dramatiske hendelsene i originalen kommer fram. Vi opplever aversjonen mot det småborgerlige og trange miljøet som Henrik Falk er havnet i, i motsetning til eventyret han opplevde sammen med utagerende og ville, ukonvensjonelle Tale, for sju år siden. Hvorfor ble det som det ble? Kvinnene til Ibsen, deriblant Hedda, er sterke, noe jeg ikke kan si om Henrik Falk. Slutten på romanen viser dette. Kanskje han ikke hadde det  i seg, det å leve slik han ville. Han var for konvensjonell og usikker på seg sjøl. Det er dette som ble hans bane.

Vi kan lese Ibsen i nåtid, og føle at han er aktuell. Jeg fikk lyst til å ta fram noen av hans skikkelser etter å ha lest denne boka. Hans kvinneskikkelser er som nevnt sterke og tøffe. Vigds Hjort har gjort bokas hovedperson til mann, noe som er både uventet og fascinerende, og jeg syns hun har omskrevet Hedda Gabler på en gripende måte.

Oktober forlag
2019
136 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Flott omtale! Denne likte jeg også veldig godt, kanskje fordi jeg kjenner den originale historien? Virker som en spennende serie dette her, har lyst å lese de to andre bøkene også :)

    SvarSlett