søndag 23. februar 2020

Alex Michaelides: Den tause pasienten(Thriller)


"En brennhet sommerdag blir den kjente og slående vakre malerinnen Alicia funnet i sitt atelier; likblek, blodig og stum. Foran henne sitter ektemannen bundet fast til en stol. Han er helt ugjenkjennelig etter å ha fått skutt i stykker ansiktet."

Alt tyder på at Alicia har drept ektemannen, og hun blir dømt til soning på en psykiatrisk klinikk, The Grove. Hun nekter å snakke, og det blir antatt at hun er suicidal. Hun dopes derfor ned for å ikke ta livet av seg. Det eneste som gir uttrykk for følelser fra henne er et maleri, et selvportrett hun maler like etter ugjerningen. Her står ordet Alkestis, som er et drama av Evripides.

Vi opplever hele saken fra jeg-fortelleren, Theo Faber, en psykoanalytiker som kommer til The Grove, Han er svært opptatt av mysteriet Alicia, og ønsker å få henne til å snakke. Ingen har tro på at dette kan lykkes, men han gir ikke opp.
Det viser seg at Alicia har skrevet dagbok, og via denne får vi innsyn i tanker og bekymringer i hverdagen mens hun forbereder en utstilling av malerier, og om forholdet til Gabriel, ektemannen, som hun  elsker. Men vi får også antydninger om at noe ikke er på stell, og en anelse om at noe ondt kan skje ligger og ulmer. Theo får tak i dagboka, og bruker denne som tilnærmingsmiddel i forholdet til Alicia. Han har selv hatt en traumatisk barndom, noe han bruker når han graver i  Alicias bakgrunn. 
Dette er en psykolgisk thriller i langsomt tempo, noe som gjør den svært intens. En kan bli paranoid av mindre, da spekulasjonene om hva som har skjedd endrer seg etter hvert som en leser. Og slutten er både sjokkerende og genial. En skikkelig creepy psykologisk roman, som  anbefales! Jeg har brukt tida i sofaen under pledd og lest i dag, mens griseværet ute gikk sin gang. Måtte motvillig ta et par pauser, for å få med meg medaljene i VM skiskyting., men det var bare sunt, tror jeg!
Andre som har lest boka er BjørnebokArtemisiatine og ebokhyllami  

Cappelen Damm
2020
378 sider
Oversatt av Line Gustad Fitzgerald
Lest som eBokBib

3 kommentarer:

 1. Herlig å høre at paranoiaen nesten tok deg, kanskje det var VM-pausene som var redningen :) Takk for lenke, som du kanskje så, så likte jeg den godt også.

  SvarSlett
 2. Skjønner at den snek seg under huden på deg også ...
  Takk for link :-)

  SvarSlett
 3. Hehe, VM-medaljer som roer nervene..
  Ja, denne var bare god. Takk for link:)

  SvarSlett