onsdag 19. februar 2020

Hjalmar Søderberg: Den alvorlige leken (Bokhyllelesing februar 2020)


Jeg har ikke lest noe av Søderberg før, så da jeg fant denne i bokhylla, passet den til Helles utfordring i februar: Les ei bok utgitt mellom 1850 - 1950. Den alvorlige leke" kom ut i Sverige i 1912, og i Norge i 1939. 

Romanen handler om Arvid Stjärnblom, som delvis underviser og delvis jobber i en avis, der han blant anna skriver musikkritikk. Han forelsker seg i vakre Lydia Stiller, men har ingen tanker om giftemål enda, og gir vage signaler til Lydia, slik at hun trekker seg bort. Han har heller ingen økonomi til å stifte ekteskap. Da han senere får høre at hun er forlovet med en eldre mann, gifter han seg med Dagmar, som får medgift fra sin far. Ekteskapet er godt, men rutinemessig og uten den store kjærligheten.  Arvid begynner å vurdere en elskerinne for å få mer fart på livet, da han igjen møter Lydia. Det tlfeldige møtet fører til et forhold, som etter hvert får alvorlige konsekvenser for begge.

En roman fra århundreskiftet, der vi blant anna leser om Dreyfussaka, avisartikkelen J`accuse av Emile Zola, unionsoppløsningen fra Sverige, med egen konge i Norge,  om Titanics undergang og andre aktualiteter fra begynnelsen av 1900-tallet.  Men først og fremst er det en kjærlighetsroman, der to mennesker som har vært atskilt i flere år, velger endelig å gripe muligheten for egen lykke, men som innser at de aldri kan bli fri. Det er for seint. Arvid er bundet av sine plikter, Lydia føler at hun aldri finner det hun søker etter. 

Arvid er ikke en særlig sympatisk mann, tenker jeg. Han handler etter lystprinsippet, og blir for egoistisk. Lydia er heller ikke bare tiltrekkende. Begge handler uten å tenke konsekvenser, blendet ev kjærligheten. De sosiale normene på den tida dette foregår styrer nok forholdet mellom dem, og det var heller ikke vanlig å snakke om følelser eller problemer.  Jeg har lest at Søderberg sjøl hadde en ulykkelig kjærlighetshistorie bak seg, slik at Den alvorlige leken blir en historie sett fra mannens perspektiv, ut fra hans egne erfaringer.

Gyldendal Norsk Forlag
1939
206 sider
Egen bokhylle

1 kommentar:

  1. Min mann og jeg har vært gift i omtrent syv år nå. Vi var lykkelig gift med to barn, for den siste måneden begynte jeg nå å merke litt merkelig oppførsel fra ham og noen uker senere fant jeg ut at mannen min ser noen. Han begynte å komme sent hjem fra jobb, han bryr meg nesten ikke om meg eller barna lenger. Noen ganger drar han ut og kommer ikke en gang hjem igjen i cirka 2-3 dager. Jeg gjorde alt jeg kunne for å rette opp dette problemet, men alt var forgjeves, jeg ble veldig bekymret og trengte hjelp Da jeg surfe på Internett en dag kom jeg på en webside som antydet at Dr. Igbinovia kan hjelpe med å løse ekteskapelige problemer, gjenopprette ødelagte forhold og så videre, så jeg følte at jeg skulle prøve ham, så jeg tok kontakt med ham, og han gjorde en trylleformel for meg bare to dager min mann kom til meg og ba om unnskyldning for de gale han gjorde og lover å aldri gjøre det igjen siden da alt har gjort kom tilbake til det normale. Jeg og familien bor lykkelig sammen igjen .. Takk til Dr. Igbinovia. Hvis du trenger en stavebeslag som kan kaste en spell som virkelig fungerer, foreslår jeg at du kontakter ham. Han vil ikke skuffe deg. Dette er e-posten hans: doctorigbinovia93@gmail.com eller WhatsApp / viber +2348144480786 ta ting for gitt og det vil bli tatt fra deg

    SvarSlett