tirsdag 25. februar 2020

Marie Haglund Dahl: Da jeg var ingen (Psykologisk roman)

Da jeg var ingen av Marie Haglund Dahl (Innbundet)

Det handler om Marigull. En vilter, kreativ og glad jente. Hun elsker å danse balett. Hun er en drømmer. Hun tror på eventyrene hun får fortalt, hun tror på det gode og livet. Men en dag slutter hun å danse.

Familien skal flytte til Lambertseter. Hun gleder seg til ny klasse, nye venner.
Men allerede første dagen kjenner hun skam. Hun møter en lærer som hater barn, en lærer uten empati, som ikke ser barna. " De andre elevenes blikk i klasserommet var fylt av fordømmelse. Skadefryden lyste kvalmende i øynene deres, de samme oppsperrende, nysgerrige øynene som etste seg fast i nakken på den vesle jenta. Det gjorde vondt.Forlegenheten sved stramt mot ansiktet, i hele kroppen, uendelig lenge etterpå, og spredde guffen kulde rundt og omlring, dypt inn til bein og marg, ned i tærne og helt ut til fingerspissene. Hun ble frarøvet livets glød."


Hun opplever at virkeligheten er utrygg, hun kan ikke tro på alle gode ventyr lenger. De gode englene rundt den vesle jenta hadde visst det hele tiden. Hun ser seg i speilet, og ser en annen jente der. Hun hører en hviskestemme, som er snill, men også brennende og sviende. Hun skriver en lapp til moren, der det står at hun er mislykket.

Hun vokser opp og studerer. Livet klarer hun ganske bra nå. Men inne i seg har hun en svak boble som kan briste når som helst. Hun møter Tim, og de flytter sammen. Hun fungerer som husmor, gjør alt som er forlangt nav henne. Men en kveld kaller Tim henne for "hore", mens de andre hører på. Verden raser sammen for Marigull, hun brytes opp i biter, mister taket på seg sjøl. Marigull ønsker å bryte ut av det destruktive samboerskapet, men hindres av sosiale forventinger. Hun er rastløs og drømmer om en bachelorgrad, men hun har ambisjoner, vil ta en god eksamen,og i sin søken etter å oppnå dette, mister hun grepet og blir innlagt på psykiatrisk sykehus. "Den andre", med hviskestemmen,  er kommet fram igjen."Hun er blitt sluppet inn, hun er jo her. Hun andre , og meg".
Marigull blir nødt til å sette både livet og drømmene sine på vent i håp om å bli frisk. Men det viser seg å være svært vanskelig å vende tilbake til en normal tilværelse.

Dette er en forferdelig trist fortelling om et barn, en kvinne, som sliter med psykiske problemer og spiseforstyrrelser. Hun slutter å snakke. Kampen mot samfunnets tabuer og fordommer er tøff, men kampen mot egne demoner er verre. Det blir en seig og pinefull kamp som nesten koster henne livet.

Jeg las boke i en jafs, klarte ikke å slutte. Mens jeg gråt inne i meg.  En vond historie, som mange kjenner seg igjen i. I en verden der mange sliter med psykiske vansker. En roman som på mange måter kjennes nødvendig å lese. Forfatteren skriver av egen erfaring, noe som gjør teksten ekstra gripende og troverdig. Tøffe saker.


Forlagshuset Pubica
2019
180 sider
Lest som eBokBib

1 kommentar:

  1. Takk for fantastisk lesetips, skal ha den i tankene når jeg setter meg ned med iPadden :)

    SvarSlett