onsdag 26. februar 2020

Stein Arne Nistad: Askefall (Historisk drama)

Askefall : roman : et historisk drama fra krigen i Nord-Norge og Europa 1939-1945
Dette er tredje boka i en serie fra krigen i Nord-Norge og Tyskland. De to første er Seks dager i april og Den tapte våren, to gripende og velskrevne bøker som gir kunnskaper om hvordan hendelser ble opplevd av mennesker som sto midt oppe i det. 

De faktiske hendelsene under krigen blir beskrevet fra unge mennesker som opplever den på nært hold. Vi er i Kåfjorden, like ved Alta, året er 1942. Elise er sykepleier, og vi møter henne i arbeidet på sykehuset, og i hemmelig arbeid, sammen med faren. I fjorden ligger Tirpitz, det enorme slagskipet med nærmere femten hundre mann ombord. En av dem er Karl, som vi møtte i Seks dager i april. Han har etter hvert innsett at Hitler ikke er det store idealet, han tror på Europa, ikke på et tysk herredømme. Han tror på fred og forsoning. Karl har en kjæreste, Liesel, som har sterk tro på Hitler og hans store ideer. Hun arbeider for den tyske krigsmaskinen i nærheten av Krakow. På Tirpitz møter vi også igjen en nær venn av Karl, Martin. Han er offiser, mest på grunn av at han mangler andre alternativ. 

 Det starter i 1940, der vi leser om hvordan det tyske folket blir elleville av beundring over Hitler og hans taler. Det nyforelskede paret, Liesel og Karl lar seg drive med, trass i advarsler fra Liesels far, som har opplevd krig før. Vi leser forholdene i Alta og omegn, der folket er blitt vant til at tyske soladet lever side ved side. Vi leser om de mange forsøkene på å senke Tirpitz, og det endelige resultatet. Vi leser om de brutale forholdene når russerne tar over Berlin de siste krigsmånedene. Vi leser om hvordan den brente jords taktikk påvirker foket i Finnmark. Og vi leser om den vanskelige tida etter at krigen er slutt. Både Karl, Elise og Liesel må ta umenneskelige valg gjennom de harde krigsåra. Det gjelder både dem og menneskene rundt dem.

Romanen er drivende spennende og dramatisk. Dette er annen måte å lese krigshistorie på, når en opplever det gjennom et troverdig persongalleri, der det blir noe mer enn helter og skurker.  Boka er delt opp i fire deler, der forfatteren starter med å legge inn fakta om krigens gang i hver hoveddel. Dette gir en god oversikt som gjør det enklere å følge med i handlingen. Hver del starter også med en kort refleksjon over hvordan kloden, med sine naturkrefter, reagerer på denne verdensomfattende katastrofen, som andre verdenskrig var. Menneskene ødelegger, mens kloden består.
Jeg anbefaler denne boka så absolutt!

Senorc forlag
2020
303 sider
Leseksemplar fra forlaget/forfatteren 

1 kommentar: