Dette er en flott bok om et hjem, et hjemsted, en familie. Boka er laget nærmest som en tegneserie, rikt illustrert med familiebilder, tegninger, fotograferier fra steder og ting. Alt er med og underbygger teksten.
Det handler om familien. Å vokse opp med foreldre som igjen var vokst opp i "glemselens tid", er ikke bare enkelt. Famliemedlemmer som levde under krigen var medlemmer i Hitlerjugend, eller deltok i krigen som soldat. Andre tok sterk avstand fra Hitler. Det er lite snakk om hva som skjedde i familien, men jeg-personen, forfatteren, lever i tenårene med skyldfølelse over hva tyskerne gjorde, ikke minst i forhold til jødene. Hun prøver å tenke seg at bestefaren kanskje hadde jødisk opprinnelse, noe hun bevisst bruker når hun reiser utenlands, og skal presentere seg som tysk. Det er mange sterke historier om hva familiemedlemmer opplevde på 30 - 40-tallet. Faren vokste opp i den lille byen Külsheim, som har en jødehistorie allerede fra 1336. Hun har en stort behov for å kjenne sannheten om familemedlemmene som deltok i krigen, spesielt bestefaren Willi, som få vet noe om.
Forfatteren viser sin mors og fars familie på bokas permer. Delvis foto, delvis tegninger.
Tyske ting, hverdagslige saker som hansplast, ringperm, varmeflaske, rugbrød, er også med i boka, som tegn på en utvandrers hjemlengsel.
Talende tegninger er med og forteller hvordan Nora Krug oppfatter sin og foreldrenes barndom.
En bok om oppvekst i Tyskland i årene etter 2.verdenskrig, og hvordan det har påvirket generasjoner . Nora Krug flyttet til USA som voksen, men kjente på en sterk følelse om å vende tilbake for å finne "hjem", finne sin Heimat. Gjennom reisen tilbake og møtet med mennesker og den tyske kulturen i hjemlandet, ble denne boka til. En virkelig perle av en bok. Gode illustrasjoner og en kreativ måte å fortelle historie på, gjør den helt spesiell.
Spartacus forlag
2019
Håndteksting vedAnja Ratikainen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar