søndag 16. februar 2020

Samleomtale av 7 bøker lest på Gran Canaria i februar 2020

Velger å lage et kortfattet sammendrag fra disse bøkene jeg las på Gran Canaria i første delen av februar. Lesing er flott på ferie, men blogging blir lite aktuelt.

Elise Mc Cune: Slottet i regnskogen 
Cappelen Damm. 2018,  381 sider .Kjøpt.
Denne boka handler om søstrene Vivien og Rose, som vokser opp på slottet Castilla de Sueños i regnskogen i Queensland, Australia. De har en fin barndom sammen. Men under andre verdenskrig kommer mange amerikanske soldater til Australia, og de to jentene faller for samme mann, amerikanske Robert, og forholdet mellom dem rakner.
Vi følger flere generasjoner, og her er det faktisk mye mer enn en enkel kjærlighetsroman med mange intriger. En lettlest og spennende roman, som passet meg bra i skyggen under parasollen.
Ellen Mari Thelle: Halvparten meg og halvparten deg
Flamme forlag 2019. 111 sider. Lest som eBokBib

Halvparten meg, halvparten deg er en roman om å være mor, å bli en mor og å ha en mor.  Vi møter tre kvinner, og ser hvordan de gjennom generasjoner fører videre hendelser, opplevelser, arv. Trass i nye tider, bærer de med seg følelser og opplevelsen av svangerskap, fødsel, det å bli mor, på samme måte. Kjærligheten mellom mor og barn. Tapet ved død. 
En ettertenksom og vakker liten roman om liv som former liv.


.

Ellen Røming: De ufullendte 
Vigmostad Bjørke 2020, Leseeksemplar fra forlaget


Maria og Ingrid er søstre. De vokser opp i et hjem fylt med musikk. Faren er en verdenskjent fiolinist, alltid på farten. Moren lever sitt liv som leder for bistandsseksjonen i ambassaden, med lange fravær fra hjemmet. De to unge jentene er mer eller mindre alene i verden.
 Etter hvert viser Ingrid tegn på labil sykdom, og som vanlig blir det Maria som må stille opp. Ingrid har stort talent som pianist, men Maria ønsker at hun også kunne få litt tid til å spille, noe hun ikke har gjort på lenge. Hun føler at hun blir tilskuer til eget liv, da Ingrid krever henne mer og mer. Det blir en nesten sykelig avhengighet mellom søstrene. 
En bok jeg likte, da musikk betyr mye for meg, og historien til jentene var gripende. Mye psykologi her.


Jens Henrik Jensen: Lupus
 2020, 523 sider. Lest som eBokBib


Fjerde bok om krigsveteranen Oxen. Nå er han tilbake i Danmark, der han skal lete etter en forsvunnet gårdeier og departementsjef.  Han har hatt lite kontakt med andre enn sønnen i det siste, og det forholdet er heller dårlig. Men nå tar han sønnen med, da det er vinterferein, noe som ikke blir så vellykket.  Samarbeidet med Margrethe Franck, som jobber i politiet vekker gamle minner, og hemmeligheter kommer for dagen. Noen ønsker tydeligvis ikke at sannheter skal komme for dagen. 

Spennende nok, men jeg falt litt av lasset, og ga opp å fullføre. Mest pga at boka ble for vanskelig å lese på telefonen. Burde nok lest den i en annen setting. 


Camilla Grebe: Skyggejegeren
Gyldendal 2020. Lest som eBokBib
En kvinne blir funnet drept, fastspikret til et golv. Året er 1944. Politietterforsker Ellen Marie får 30 år senere en sak der er en ny kvinne blir funnet drept, fastspikret på samme måte. Kan det være en sammenheng, etter alle disse åra? Vi følger videre etterforskerne Hanne og Malin, som gjennom en tidsperiode på 20 år forsøker å finne ut hva som ligger bak de grusomme drapene. Her har vi en spennende kriminalroman, som også er en samtidsroman og en kvinnesaksroman. En roman som er skrevet på en original måte, og med svært godt språk. Liker den type krim.
Jojo Moyes: Over horisonten
Bastion forlag. 509 sider . 2019. Lest som eBokBib.


I denne romanen er vi i en liten by i Kentucky i USA. Det er slutten på 30-tallet. Her hersker gamle, pietistiske holdinger til kjønnsroller, og kvinner bør helst holde seg hjemme. Hit kommer engelske Alice, som har giftet seg med en mann fra stedet. Men ekteskapet blir ikke som forventet. Ektefellen er en tufs, og svigerfaren en dominernede kvinnehater. Men et møte med sterke og ville Margery forandrer tilværelsen. Mellom 1936 og 1943 pågikk et unikt politisk leseprosjekt i USA. Et program for å bringe bøker ut til folket i grisgrendte strøk. Margerey er leder for dette, og hun og de andre jentene rir på muldyr og hester med bøker til de fattige gruvefamiliene. Alice blir en av kvinnene i det tøffe programmet. En roman med både historiske hendelser og fine beskrivelser av folk og natur i røffe Kentucky.
Kim Faber/ Janni Pedersen: Vinterland 
Aschehoug, 2020. 573 sider. Lest som eBokBib
Martin Juncker er en av landets bedste drapsetterforskere. Nå er han blitt forflyttet til en liten provinsby, der han blant anna tar seg av sin demente far. Så dukker en drapssak opp, en mann blir funnet myrdet, og kona er fosrvunnet.
Junckers tidligere makker, Signe Kristiansen, jobber i København, og hun gleder seg til en rolig juleferie med familien. Men en bombe sprenges midt i et julemarked, og ferien blir avbrutt.
Et tips fører henne til noe hun ikke har kunnet forestille seg.

En krim full av ondskap og maktesløshet, usedvanlig godt skrevet! Denne likte jeg,

2 kommentarer:

 1. Masse spennende her som fint kan egne seg i Sydenland..:)
  Jeg likte også godt Skyggejegereren som du vet. Oxen har jeg i papirformat her, har ikke lest noe av ham før, ikke den jeg prioriterer, men må vel prøve å lese han siden den kom uanmeldt i posten. Har også De ufullendte, emn den ønsket jeg, leser den når jeg føler for det.
  Vinterland er jeg litt nysgjerrig på.
  Kos deg hjemme :) Blåste det fælt hos dere i natt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke den verste vinden. Kortvarig. Mye av det meldte været går utenom og inn igjen lenger nord. Heller litt vårlig her nå.

   Slett