tirsdag 19. mai 2020

Kate Elisabeth Russell: Min mørke Vanessa (Roman)Forfatteren skrev denne boka over lang tid, og i utgangspunktet var det en kjærlighetshistorie mellom en ung jente og en eldre mann. Men da metoo-bevegelsen dukket opp, endret hun manuskriptet, som ble en ubehagelig roman om overgrep. 

Det handler om Vanessa Vye , som er 15 år og internat-elev. Engelsklæreren Jacob Strane er en karismatisk mann på 42, og han viser stor interesse for den sårbare og modne Vanessa. Hun skriver dikt, og han gir henne mye oppmerksomhet ved å gi henne diktsamlinger og bøker, ofte med erotisk innhold. Nabokovs Lolita blir en åpenbaring for Vanessa, og de innleder et forhold. Et forhold der Vanessa føler seg sett, men samtidig kjenner hun til tider både avsky og tristhet. Hun føler at Strane tilber henne, men samtidig ligger en usikkerhet og ulmer. 

Mange år senere blir Vanessa, som nå er over 30 år,  kontaktet av en student som har anmeldt Strane for seksuelle overgrep, og vil at Vanessa også skal stille seg bak  Nå står hun overfor et dilemma, for hun har fremdeles kontakt med Strane, som hun ser som sin store kjærlighet, og hun mener at hun forholdet alltid har vært frivillig og spesielt. Men hun kjenner også at dette ikke er hele sannheten. Etter hvert som hun tenker over forholdet, får hun et nyansert syn på det som skjedde. 

En råtøff historie, som virkelig slår en i hodet. En godt gjennomarbeidet roman, der vi følger hovedpersonen gjennom en unormal ungdomstid, som helt klart er med på å forme hvem hun blir som voksen. Ikke alle ofre i slike saker klarer å forholde seg til voksenlivet på en "normal" måte, og Vanessa er ikke noe unntak. Rastløs, rotløs, uten å finne fotfeste. En bok som gir ettertanke, og et viktig tilskudd til  debatten om metoo, som fortsatt er der, og bør være der.Aschehoug
2020
464 sider
Oversatt av
Lest som eBokBib

2 kommentarer:

  1. Venter på den i posten. Grugleder meg litt til å lese den siden den har fått mye ros. Prøver å ikke ha for høye forventninger. =)

    SvarSlett
  2. Phew.. nå pustet jeg lettet ut. Har akkurat lastet den ned fra eBokBib og skal sette igang etter langturen i morgen, nå gleder jeg meg.

    SvarSlett