søndag 14. juni 2020

Carmen Korn: Døtre av en ny tid



Fra forlaget: "Døtre av en ny tid av Carmen Korn er begynnelsen på en trilogi om disse fire kvinnene, deres barn og barnebarn, akkompagnert av Tysklands historie gjennom hele 1900-tallet. Trilogien har solgt 1,7 millioner eksemplarer i Tyskland.

Å hjelpe en ny generasjon inn i en fredelig verden er Henny Godhusens plan da hun våren 1919 begynner på jordmorskolen i Hamburg, sammen med barndomsvenninnen Käthe.
Jentene er bare 19 år gamle, men har allerede opplevd en verdenskrig. Nå er det endelig fred, og Henny lengter etter å leve."

Vi er i Hamburg i 1919. Henny og Käthe er kommet til byen for å utdanne seg. Etter en tid møter de to andre jenter. Ida, som kommer fra en velstående familie, mer eller mindre uten klare mål, og Lina, som har mistet foreldrene, bor sammen med broren, og utdanner seg til lærer.
Henny, Käthe, Ida og Lina kommer fra ulike sosiale klasser, men finner hverandre gjennom felles mål, å bli lykkelige i et nytt Tyskland. Vi følger dem gjennom medgang og motgang, og gjennom de store omveltningene som skjer i Tyskland fram mot andre verdenskrig. Nazismens vekst og folkets tro på bedre tider. Ulike politiske standpunkt skaper splid. Ingen av jentene lever uproblematiske liv, de får litt av hvert å slite med, men nettopp derfor betyr vennskapet de imellom mye.

Vi møter etter hvert et stort persongalleri; kvinnenes kjærester og ektefeller, familie, naboer, arbeidskamerater, så det kan bli litt for mye å holde styr på. Men historien er så godt fortalt at leseren blir revet med, og sitter igjen med en god porsjon historie som en gjerne vil følge videre. Her er mange følelser som omfatter nød, lidelse og elendighet, men her er også håp og tro på bedre tider. 

Cappelen Damm
2020
442 sider
Oversatt av Ute Neumann
Lest via Book Bites

1 kommentar:

  1. Dette høres ut som noe jeg kunne fordypet meg i i sommer, takk for supert lesetips Åslaug! Lykke til med flyttingen, håper alt går på skinner :)

    SvarSlett