mandag 8. juni 2020

Jenny Erpenbeck: Hjemsøkelse (Roman)

Hjemsøkelse

Vi er i Berlin på 1930-tallet. Det handler om et hus ved en innsjø. Huset får etter hvert mange hemmeligheter. Vi leser historien til de kommende beboerne i huset, og gripende og vonde hendelser rammer mange av dem. Det starter med at en amtmann med fire døtre eier en vakker eiendom ved bredden av en innsjø. Han deler eiendommen sin i fire, til døtrene. Da Klara, den yngste drukner i sjøen, blir hennes del av eiendommen solgt til en jødisk tøyfabrikant, Ludwig. Sammen med sin store familie bygger han hus ved sjøen som sitt sommerparadis. Men uroen i Tyskland fører til at familien må flykte, og Ludwig selger eiendommen til naboen, en arkitekt. Den vakre hagen blir holdt ved like av gartneren. Men tidene endrer seg, også arkitekten må flykte fra huset, da han har solgt skruer til Vesten.

Senere raseres hus og hage av russiske soldater. En østtysk ungdom vil komme seg til vest ved å svømme over vannet. I et kott på soverommet gjemmer en kvinne seg for fienden. Og en forfatterinne som har vært i eksil, vender hjem. Her er mange historier, alle knyttet til sommerhuset ved sjøen. Og mellom hver historie dukker gartneren opp. Han har alltid vært der, først i landsbyen, senere knyttet til huset ved sjøen.
"Han eier verken grunn i landsbyen eller i skogen, han bor alene i en fra flyttet jakthytte i brynet, har gjort det bestandig, alle landsbyen kjenner ham, og likevel kaller de ham, unge som gamle, alltid bare gartneren, som om han ikke har noe annet navn."
Han er den stabile som steller hagen, holder alt vedlike. Husets klippe.

Romanen rammes inn av sterke og vakre skildringer av skog, blomster og natur. Disse er bestående, de er ikke forgjengelige på samme måte som menneskene som bebor huset. Og huset sjøl, som til slutt må rives.

En bok der historien ligger mellom linjene, beskrevet via menneskene vi blir kjent med. Jeg likte dette godt, men måtte flere ganger gå tilbake å lese om igjen, da det ble mange personer å forholde seg til. Jeg likte også den måten forfatteren bruker gjentakelser på, og på ulike måter i fortellingen.
Disse gir innholdet mening, forsterker teksten.

Oktober forlag
2020
170 sider
Oversatt av Ute Neumann
Lånt på biblioteket

2 kommentarer:

  1. Så kjekt at du har lest denne, og at du likte den så godt. Jeg er normalt ikke fan av gjentakelser, men i denne boken fungerte det godt synes jeg.

    SvarSlett
  2. En spesiell bok, og nettopp gjentakelsene falt jeg for. Godt skrevet også! Skjønner at du likte den også.

    SvarSlett