tirsdag 30. juni 2020

Mari Ann Augestad:Tre kvinner (Roman)

Tre kvinner

Denne romanen handler om tre kvinner, tre generasjoner. Det er Maria, som er bokas jeg-person, hennes mor og hennes mormor, Maria, som hun er oppkalt etter. Mormor har spansk blod i årene, er mørk og vakker. Hun er familiens overhode, familiens moralske alibi. Hun mener noe om alle, dømmer alle, blottet for skjensel. En dame av få ord, men de hun sier er korte og presise. Hun fastsetter alle regler i familien. Morfar stakk av til Amerika for lenge siden, da moren var elleve år. 

Moren er en kunstnerisk og rolig kvinne. Med sin mors utseende, men mildere.  Begge var sterke og egenmektige kvinner, hver på sin måte. 

Nå er Maria blitt i femtiårene, og har begynt å tenke på fortida, se bakover. Hun tenker på hvorfor de valga hun har tatt ble gjort. Det er særlig når det gjelder kjærligheten. Hun har hatt en elskede, den store og ene.  Men han valgte en annen. Likevel møtes de . Så velger hun "erstatteren", og senere studenten fra Skillebekk. Han får hun et barn med, men velger etter noen år å forlate ham. Hva er det som ligger bak valga hun tar? Det ligger mye i familiens historie. En streng og dominerende bestemor og en mor som ble alt for velmenende og tilgivende.

Vi veksler hele tiden mellom fortid og nåtid. Lettlest og lett tilgjengelig. Interessant å lese om hvordan Maria tenker over hvorfor hun er blitt den hun er. Slik som de fleste av oss nok vil gjøre etter hvert som vi blir eldre.
Ikke den største leseopplevelsen jeg har hatt, men egentlig en grei sommerroman. En del humor, en del seriøs ettertanke. 

Gloria forlag
2018
166 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar