torsdag 20. august 2020

Agota Kristof: Tvillingenes dagbok (Roman)

 

Tvillingenes dagbok er den første romanen i en trilogi. Dette er et portrett av to unge gutter, tvillinger. Vi hører aldri navnet deres, men etter å ha lest omtale av de to neste bøkene, ser jeg at de heter Claus og Lucas.

Det starter med at moren til de to kommer fra byen, der krig og elendighet preger befolkningen. Hun leverer fra seg guttene til bestemoren på landet. Huset der bestemoren bor ligger like ved en militærbase. Det er en stor hage der, og bestemoren livnærer seg ved å selge grønnsaker og dyr fra gården.

Bestemoren blir kalt Heksa, og bygdefolket mener at hun forgiftet og drepte mannen sin for flere år siden. Hun er mer lik Heksa i Hans og Grete-eventyret enn en bestemor. Huset og bestemoren er møkkete, hun er ondskapsfull. Om kvelden drikker hun seg full.

 Tvillingene er intelligente, og lærer fort at de må beskytte seg sjøl for å overleve. De øver på å tåle smerte, både fysisk og psykisk. De øver på å tigge, være grusom, og å faste. De går ikke på skolen, men driver med skolearbeid alene, uten lærere.

I huset er også en ordonnans og til tider en utenlandsk offiser. Og på prestegåredn en ung jente som tar seg av guttene på ulikt vis, ikke bare positivt. Og i nabohuset bor Harskåret, en jente som også lærer å kjenne livets mest brutale side å kjenne. Et persongallerie bestående av 

En fantastisk liten roman som beskriver en oppvekst som er fylt av brutalitet, ondskap og kamp for tilværelsen, med krig som bakteppe. Så velskrevet og enkel at det er en fryd å lese. 

Jeg må bare ta kontakt med biblioteket for å låne de to neste bøkene i trilogien, nå!



Cappelen Damm
2019 (Utgitt på fransk i 1986)
167 sider
Oversatt av Willy Flock
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Du frister igjen Åslaug, gi deg, jeg har ikke tid til dette! Er boken skrevet som en dagbokroman?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ikke akkurat dagbok, men guttene tar for seg ulike tema og beskriver disse ut fra egne opplevelser. For eksempel om bestemoren, om ordonnansen, om krigen, om naboen osv... Korte kapitler. Ja, du må lese denne boka, Tine. Sikker på at du liker den.

      Slett