fredag 21. august 2020

Ragnhild Holmås: Men du ser ikke syk ut (Personlig beretning)

 

Fra forlaget: "Ragnhild Holmås ser helt frisk ut når du treffer henne på kafé. Så hvorfor jobber hun ikke? Er hun egentlig så syk som hun sier? Hun er en av flere hundre tusen nordmenn som lever med en usynlig sykdom. Selv om de har ulike diagnoser, kan de oppleve samme bagatellisering og mistenkeliggjøring - fra leger, Nav og arbeidsgiver, til og med fra venner og familie. De får høre at de må skjerpe seg. Slutte å syte. Bare tenke positivt."

Dette ble en utrolig gripende bok. Holmås fikk plutelig ME da hun var 23 år. Etter å ha hatt kyssesyke, våkner hun en morgen, lammet av en syk kropp. Hun trodde hun var bakfull, men hadde ikke drukket en dråpe. Hun bare knakk sammen. Det lammet ikke bare kroppen fysisk, men hun klarte ikke å formulere ord, ikke skrive.  Hun beskriver det slik:
 "Kroppen er sår. Hver muskel er klemt i enbildør. Jeg klatre opp Ulriken, og krasjet i hvert enetse tre på veien. Når jeg endelig sovner, er det på en spkikermatte. Lyder er spyd. Blodet er bly. Norsk er et fremmedspråk."

Det handler om hvordan hun sjøl og andre reagerer på sykdommen. Hvordan sykdom ødelegger karrierer, vennskap og forhold. Det handler om fordommer og kunnskapsmangel. Og om skammen over å bli en byrde for andre, sorgen over det en mister.

Forordet i boka er skrevet av Anne - Kat Hærland, som sjøl lider av en alvorlig kronisk sykdom. Det sier det meste, og er til ettertanke for noen og enhver.

Forfatteren skriver med humor og letthet om et vanskelig tema. Da det er svært mange som lider av ulike usynlige sykdommer, bør denne boka leses av alle En bevisstgjøring om hva som kreves av de som lever med disse sykdommene er viktig.

Cappelen Damm
2020
236 sider
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

 1. Så fantastisk at jeg landet på bloggen din igjen ... fantastiske bøker som du introduserer. Jeg tror jeg skal lese Doris Lessing. Takk skal du ha.
  Mange fine hilsener fra Viola.
  Kos deg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Koselig hilsen fra deg. Ja, Doris Lessing har skrevet mye bra! Fnt at du blir inspirert til å lese nye bøker.

   Slett
 2. Ja, sant denne var bra? Jeg likte måten hun skriver på, hvor de personlige hendelsene blir skildret på en sånn måte at det ikke blir privat og kleint på noen måte :)
  God helg Åslaug!

  SvarSlett