søndag 23. august 2020

Nina F.Grünfeld: Frida (Personlig beretning)

Omtale av boka: «Hun var alltid i politiets søkelys, jaget i by etter by, prostituert i 15 år. Hun ble drept og forsvant. Nå er Frida Grünfeld løftet fram for all ettertid, i en bok som forteller europeisk historie av sjeldent merke. Her skildres nazismens fremvekst, Holocaust nedenfra, og innenfra, og direkte - så leseren nesten mister pusten. Ikke minst har Nina Grünfeld gravd fram sosialhistorie man sjelden leser om.» 

Nina Grünfeldt er datter til den kjente psykiatrikeren Berthold Grünfeldt. Han kom til Norge som liten gutt i 1939, og visste ingenting om sine foreldre. Nina har alltid lurt på hvem bestemoren var. Hun har laget filmer om sin far, men har aldri klart å komme nærmere innpå bestemoren. Da arkivene fra østblokklanda ble offentlige, øynet hun muligheten til å finne ut noe om henne. Og det hun finner er politirapporter om en ung, jødisk kvinne som lever av prostitusjon. Hun var født i Østerrike-Ungarn i 1908. Sønnen Berthold ble født i 1931, og han ble satt bort til fosterforeldre. Myndigheten var ute etter de som ikke hadde fast bopel, og særlig jøder. Og da nazistene kom til makten, ble ikke tilværelsen bedre. 

Forfatteren følger historien i mellomeuropa i årene da Frida måtte ha levd. Hun finner en del dokumenter som bekrefter hvor hun har oppholdt seg, og hvor hun endte til slutt. Men letingen etter fotos og mer detaljert historie om Frida blir vanskelig å finne. Likevel har denne boka en fortelling om den omflakkende bestemoren. Det er blitt en ny, gripende  bok som føyer seg inn i rekken av viktige historier om menneskene som levde under naziregimet, under krigen og i årene etterpå. En personlig og levende beskrivelse om en ung kvinne som lever utenfor de fastlagte normene, på ensom vandring i et fiendtlig land. Samtidig er det en historisk fortelling, da vi blir kjent med forholdene i Tsjekkoslovakia og Ungarn i årene 1930 - 1945.

Anbefales!



Aschehoug
2020
279 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne har jeg også lest, og jeg likte den kjempegodt. Kjekt med et forfriskende fokus på en folkegruppe som hadde det vanskelig(st), og spennende å høre om den kjente personligheten (Berthold G) sin fortid.

    SvarSlett