fredag 28. august 2020

Sarah Jio: Morgengry (Roman)

 See the source image

Hovedpersonen Ada har mistet mann og datter, noe hun klandrer seg selv for. Hun bestemmer seg for å bytte miljø, og drar fra NewYork til Seattle, der hun bosetter seg på en husbåt. Flere husbåter ligger her, på Boat Street, som de kaller det. Ada får kjennskap til at en kvinne som het Penny hadde bodd i samme husbåt, sammen med mannen sin, kunstneren Dex. I 1959 forsvant Penny, og ingen har sett henne senere. Da Ada finner en kiste med Pennys eiendeler ombord i båten, blir hun nysgjerrig på hva som hendte, men naboene ønsker ikke å uttale seg, og avviser henne.

Romanen er todelt, så vi hører historien fra Pennys side på femtitallet parallellt med Adas. Pennys historie er både romantisk og damatisk. Ekteskapet med den kjente kunstmaleren Dex er ikke bare rosenrødt, da han stenger seg inne i atelieret på dagesvis, og Penny blir usikker på hva som skjer. 

Det er en fantasifull og dramatisk historie som kommer fram. Vi leser om sorg og smerte, men også om mye kjærlighet og varme.  Og samtidig er det mye spenning, nærmest en krimgåte, da letingen etter hva som skjedde med Penny blir en stor del av Adas nye liv i Seattle. 

Akkurat slik en skikkelig sommerroman skal være. Jeg avsluttet de siste sommerdagene med denne romanen, helt perfekt. Sarah Jio kan å trollbinde leserne, og mange gripende romaner er kommet etter denne.

Cappelen Damm
2014
285 sider
Oversatt av Mari Johanne Müller
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Hei! Jeg har faktisk ikke lest noe av den forfatteren, men ser at du er igang med Frida. Den har jeg enda i bakhodet, den var så flott!
    Ha en fin helg!

    SvarSlett