tirsdag 1. september 2020

Agota Kristof: Beviset og Den tredje løgnen (Trilogi. Bok 2 og 3.)

 Den ungarske forfatteren Agota Kristof (1935–2011) spiller på mange slike strenger i sin trilogi om tvillingene Lucas og Claus. Brødrene vokser opp i et navnløst land preget av krig og etniske konflikter. De lever i et symbiotisk forhold og gjør alle ting sammen, som å skrive dagbok. Disse nedtegnelsene flettes sammen til det som blir første bind i trilogien, nemlig Tvillingenes dagbok fra 1986.


Den neste boka i trilogien er Beviset.
Beviset av Agota Kristof (Innbundet)

"Beviset" begynner der dagboken sluttet. Nå er krigen over, og tvillingene er splittet. De har fått navn, Claus og Lucas. Vi følger den ene tvillingen, Lucas, i størstedelen av boka. Han er alene, i et krigsherjet land der det onde rår, Løgnen er satt i system, ingen kan lite på noen eller noe. 
Han skriver ned sin historie, som skal gjemmes til Claus dukker opp igjen. Ingen andre skal lese det han skriver.
Han knytter seg til en kvinne, Yasmine, med et lite, handicappet barn, mest på grunn av barnet, som minner ham om broren. Men det er Clara han elsker, og der tilbringer han nettene.

Det er en interessant historie vi leser, Både brutal og magisk. Jeg ble fanget av savnet og letingen til Lucas, som fremstår som en intelligent, men samtidig asosial og merkelig mann. 

Den tredje løgnen av Agota Kristof (Innbundet)
Den siste boka er Den tredje løgnen
Nå er Claus kommet tilbake, og forvirrngen starter, for nå er Lucas forsvunnet. Her leser vi om en helt annen oppvekst
Omtale Beviset
Den siste boka er Den tredje løgnen

enn det vi har hørt før. Claus sitter i fengsel, da han er uten papirer og utgått visum. Han har oppholdt seg i et annet land i førti år. Da han kom tilbake til hjembyen var det bare parken han kjente igjen, det meste er forandret. Han sliter med sykdom. Han skriver også fortellinger og dikt. 

Etter hvert kommer også Lucas inn med nye variasjoner av de historiene vi har lest om i de to forrige bøkene. Og tvillingenes dagbok blir etter hvert svært ukjennelig. Hva som er sannhet, hva som er løgn, det får vi ikke vite. Er det hele bare en fiksjon? 

Jeg sitter igjen med en følelse av at jeg har lest en absurd historie, svært  velskrevet med et enkelt språk uten mange utbroderinger. Det handler om løgner og fordekthet, og søken etter å finne sin identitet og tilhørighet i en verden der krig og kaos ødelegger familier og familiebånd.

Utrolig gripende.


Beviset

Cappelen Damm

2020

Den tredje løgnen

Aventura

1992

Begge oversatt av Willy Flock

Begge lånt på biblioteket 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar