mandag 28. september 2020

Gunn Marit Nisja: Jeg skal ta vare på deg (Roman)



Vilja studerer til sykepleier på Levanger. Hun er med i en teatergruppe på fritida, og der er han hun er forelsket i, Stein, som er teaterinstruktør. Han er gift, i ferd med å forlate "eksen", men ber Vilja holde tett om forholdet. 

Så en kveld ringer mamma. Først avviser hun samtalen, men moren ringer igjen. Og da Vilja tar telefonen, hører hun at moren virker slørete og uklar. Hun ringer tanten, som får moren lagt inn på sykehus i Molde. Vilja drar direkte dit neste dag, og får høre at moren har hjernebetennelse. Viljas studier må vente, hun ser at moren er forandret, og trenger mye hjelp. Det viser seg at dette tar lenger tid enn forventet, og både Stein og studiene må vente, 

Hjemme på Teigen opplever Vilja at hun savner hjemgården, men her er forfallet større enn forventet. Hun tenker tilbake på barndom og oppvekst, vi får innblikk i fortida gjennom minner som dukker opp i Vilja. Familien ble splittet tidlig, men først nå får hun forståelse for hvorfor.

Moren blir sakte bedre, men har forandret seg mye, og alt tyder på at hun har en Altzheimer-diagnose. (Tror ikke jeg røper for mye med å si dette).Det er ikke lett å plutselig få ansvar for morens framtid, og samtidig oppleve at andre i familien går bak ens rygg når det gjelder gard og grunn. Vilja står overfor mange dilemma i tida framover. Hva gjør hun med utdannelsen, teatergruppa, og ikke minst forholdet til Stein?

Jeg skal ta vare på deg er en roman om brå omveltninger som kan skje når sykdom kommer plutselig. Det handler om samvittighet og ønske om å ta vare på en kjær person, men også om hvor vanskelig dette er, da dette ofte går på bekostning av egne behov. Temaet er aktuelt for mange, og det er derfor en viktig roman. 

Gunn Marit Nisja skriver godt, lavmælt og fint om vanlige menneskers liv og drømmer. Jeg likte boka svært godt, og anbefaler den så absolutt!



Cappelen Damm
2020
285 sider
Leseeksemplar fra forlaget og Gunn Marit

1 kommentar:

  1. Den boka hørtes ut som en bra fortelling om et viktig tema. Den har jeg notert meg og skal lese etterhvert!

    SvarSlett