torsdag 24. september 2020

Vigdis Hjorth: Er mor død (Roman)



«Det er ikke i virkeligheten som i Bibelen, at når det fortapte barnet vender hjem, blir det laget fest for», erkjenner hovedpersonen i Vigdis Hjorths nye roman «Er mor død». 

 Johanna er kunstner. Hun har alltid tegnet, noe faren, den strenge advokaten aldri har satt pris på. Da hun hopper av jusstudiet for å studere kunst, blir hun nærmest utestengt i familien. Hun velger å reise hjemmefra, drar til USA, der hun gjør det bra som kunstner.  Men valget av yrke har ført til at hun mister kontakten med familien, noe som topper seg da hun stiller ut bildene sine i Norge. Verkene Barn og mor 1 og 2 vekker oppsikt, da de er svært provoserende. Motivet er mor og barn, plassert i hver sin yttergrense av lerretet, og over de to faller en mørk skygge, en mannsperson i advokatkappe.  

Faren dør, hun klarer ikke å komme hjem til begravelsen. Årene går, og først etter 30 år vender hun hjem til hjemlandet. Hun er nå enke, har en sønn og et barnebarn, som ikke kjenner familien i Norge. Johanna planlegger en retrospektiv utstilling, og hun ønsker å komme i kontakt med moren, da hun føler behov for å  å få belyst mye fra oppveksten, og kanskje oppnå en forsoning. Men moren svarer ikke på noen slags henvendelser. Søsteren Ruth står standhaftig bak adskillelsen. 

Johanna føler seg totalt tilsidesatt, og hun blir besatt av å møte moren. Hun spionerer på henne og søsteren,og lager seg tanker om hvor de skal, hva de tenker. Hun kjemper med minner som dukker opp fra tidlig barndom. Hvordan hadde moren det egentlig i ekteskapet med den dominerende faren, hvorfor lot hun seg kue og dermed overføre sin svakhet overfor døtrene? Johanna blir besatt av å finne sannheter, men når ikke igjennom.

Det er dypt rystende, brutalt ærlig, og gripende historie som fortelles. Og som alltid er Vigdis Hjorth en glede å lese, med sitt stilsikre og direkte språk. En ny roman fra henne som er så absolutt lesverdig! Anbefales på det sterkeste!



Cappelen Damm
2020
355 side
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Denne er helt fantastisk, herlig å lese omtalen din Åslaug :)

    SvarSlett