mandag 11. januar 2021

Eve Chase: Glasshuset (Roman)


 

Dette er den første boka jeg leser av Eve Chase. En typisk engelsk storgårdsroman, med herskap og tjenere, og hemmeligheter som påvirker livet til beboerne. Eiendommen Foxcote Manor ligger i en stor skog. I 1971 flytter familien hit fra London, der huset deres brant ned. Familien består av Walter og Jeannie, barna Hera og Teddy. Jeannie har nettopp født en datter, som ble fraktet bort like etter fødselen. Hun sørger dypt, og sliter med å holde seg ovenpå.  Walter er mye borte, og i hans fravær er vennen Dan ofte på godset. Bare han klarer å oppmuntre Jeannie, til manges store irritasjon.

Rita, en ung jente fra enkle kår, blir med familien fra London til Hawkswell ,som barnepasser og hushjelp. Hun like seg best i byen, og ser ikke særlig positivt på flyttingen. Tilværelsen er som regel fylt av mismot og sorg, noe som påvirker alle. Da en liten baby blir funnet på trappa til godset, blir mange oppløftet, men det oppstår en del uenighet om en skal melde fra til myndighetene, eller bare beholde barnet. 

Samtidig leser vi  om Sylvie, i nåtid, som nettopp er skilt og har flyttet inn i liten leilighet. Hun har nettopp fått vite at Annie er gravid, noe som ikke er planlagt, og skremmer Sylvie, som har planer for datteren.  Sylvies mor har nettopp falt ned en skrent, og ligger livstruende skadet på sykehus. Sylvie vet lite om sin bakgrunn, og når datteren Annie finner noen papirer og fotos hos bestemoren, åpner det seg muligheter for å søke etter sannheter.

En ganske spennende roman, med mange kjente ingredienser, men likevel fengslet den med sine flotte beskrivelser av mennesker og natur. En fin roman som passet meg fint i dag, da snøen lavet ned. Fikk likevel tid til en herlig tur i vinterlandskapet.


Gyldendal
2020
391 sider
Oversatt av Jan Chr. Næss
Leseeksemplar fra forlaget

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar