lørdag 9. januar 2021

Mons Kallentoft: Se meg falle (Krim)


 Som vanlig presenterer Kallentoft en velskrevet og utrolig spennende krim. Tidligere har jeg lest flere av bøkene der Malin Fors er hovedpersonen. Denne er noe nytt.

16 år gamle Emme Kristina Blanck har mast seg til en Mallorcatur sammen med to venninner, og foreldrene gir til slutt etter. Men så blir hun borte. Faren var den siste som fikk melding fra henne. En fotomelding der hun fleiper med balcooning, og avslutter med U watch med dad, me do da jump. Så hører ingen fra henne.

Tim Blanck klarer ikke å innfinne seg med at hun er borte, og drar til Mallorca for å lete etter henne. 

Det blir skilsmisse, og han bosetter seg i Spania, der han jobber som privatetterforsker for å livnære seg. Oppdragene er som regel utrosskapssaker, og en dag får han en sak der han skal finne ut om kona til en søkkrik forretningsmann er utro. De viser seg at denne saka fører han inn i et miljø der det kan finnes spor etter datteren Emme. Et tøft og brutalt miljø, som blir livsfarlig etter hvert.  

Det er mye veksling att og fram i tid, og til tider noe vanskelig å følge med, slik at jeg holdt på å gi opp en stund. Vi får innspill fra ekskona Rebecka og hennes nye liv i Stockholm, og små input fra Emme, som viser litt av hennes opplevelser. Men det er i hovedsak Tim vi følger gjennom hele romanen. Jeg fant etter hvert ut av systemet, og er veldig glad for at jeg fortsatte å lese. 

Kallentoft klarer å gå inn i personene slik at vi kommer på innsida, noe som gir historien et sterkt pluss. For her er det mye råskap, korrupsjon, sex og drap.  

Han har en egen skrivestil som gjør at leseren trekkes inn i handlingen på en uforklarlig måte. Beskrivelsen av den klebrige varmen, luktene og følelsene supplerer spenningen på en fin måte. 

Kunne likevel ønskt meg en noe forkortet versjon, uten at det vill tatt bort spenningen. For det ble mange detaljer og mange personer å forholde seg til.



Goliat forlag
2020
404 sider
Oversatt av Anlaug Lia
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Denne forfatteren har jeg lest lenge, men akkurat denne boken har sluppet unna. Noterer den bak øret til jeg er klar for krim igjen :)
    Nyt lørdagen Åslaug!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det har lett for å bli mye krim innimellom. Men har mye annet på tapetet også framover. I dag leser jeg dikt, Arnulf Øverland, før jeg må ta en tur ut i snøen.

      Slett