fredag 8. januar 2021

To adventsbøker, Magisk jul (Adventskalender) og Adventsstjernen.

Jeg fikk ikke lest ferdig disse før jul, så det ble nyttårsbøker. 

Bjørg Thorhallsdottir: Magisk jul 



Denne ble gitt ut i 2017. Pich forlag.

Det er en slags adventskalender, der hver dag i adventstiden gir tips til en aktivitet. Den 1.desember skal du stikke 24 nellikspiker i en appelsin, og kjenne på lukter. Lukten av jul. Så kommer første del av Bjørgs juleeventyr. 2.desember skal du lage din egen spilleliste over musikk du liker. Denne må også inneholde julesanger. Og dagens samtale går om hva som gjør deg glad, før andre del av juleeventyret kommer. Sånn fortsetter det dag for dag i adventstida. En nydelig måte å samle familien på, en koselig adventskalender som ikke koster mer enn prisen på boka. Noen aktiviteter krever litt utstyr, så lurt å ordne dette kvelden før. 

Jeg likte denne adventsboka, som gjerne kan brukes flere år. Forfatteren sjøl har illustrert boka, med sine kjente figurer og symboler.





Simon Stranger: Adventsstjernen

Boka er fra 2020. Aschehoug forlag.

En vakker og varm adventshistorie om Stella på 11 år som mister moren sin for ett år siden. Hun er ensom og trist. Tilfeldigheter fører til at hun møter flyktningegutten Yousef på 17 år fra Palestina. Han har flyktet fra asylmottaket og gjemmer seg på låven. Stellas pappa er politi, og leter etter han. En historie om hemmeligheter, flukt og hjemløshet, men også vennskap, hjertevarme og tilhørighet.

I begynnelsen av hvert kapittel er det små innledninger om universet, livet, og verden. Stellas mamma jobbet med å observere stjernene og sola, og vi blir på en måte kjent med henne gjennom disse innspillene. 

Stranger skriver så levende og godt, og fortellingen er tidsaktuell og riktig. En adventsbok som kan bli et fint supplement til samtaler med barna om den verdenen vi lever i. Det finnes mennesker med sorg, nød og behov for hjelp hele tiden, og nettopp i den tida vi gleder oss til en fredelig jul sammen med familien er det viktig å tenke over dette. 

Boka er rikt og nydelig illustrert av palestinske Shwan Dler Qaradaki.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar