lørdag 23. januar 2021

Helga Flatland: Et liv forbi (Roman) Bokhyllelesing januar 2021
"En pinefull kreftdød, problematiske mor-datter forhold, enda mer problematiske kjærlighetsforhold og den umulige drømmen om et annet liv. Helga Flatland tar opp litterært gjenkjennelige og store temaer i sin siste roman."

I denne romanen møter vi allmennlegen Sigrid som bor i Oslo med samboeren Aslak og sønnen Viljar på fire år. Sigrid har datteren Mia på nitten år. Jens, som er Mias far, forlot henne da Mia ble født. Men plutselig har han dukket opp igjen, sammen med samboeren Zadie, og Mia trekkes mot de, noe Sigrid misliker sterkt. Kanskje på grunn av at hun fremdeles kjenne seg tiltrukket av livet sammen med Jens.

Sigrids far ble rammet av slag da hun var lita jente, og moren, Anne, har alltid stilt opp for han og pleiet han av kjærlighet. Også nå tar hun daglige turer til sykehjemmet han bor på. Nå er også Sigrids mor blitt syk. Hun har en uhelbredelig kreftdiagnose. Anne ønsker ikke å belaste familien, og vil helst bo på gården der hun alltid har vært. Sigrid, som har hatt et noe anstrengt forhold til moren, da hun mente at hun prioriterte pleie av faren mer enn av barna, kjenner at noe skjer i det vanskelige forholdet mellom de to. Mye bitterhet og gammelt agg må fram i dagen., noe som krever mye av begge to.

Vi leser vekselvis hvordan situasjonen utvikler seg, sett fra Sigrids og Anne ståsted. Og de har helt ulike tanker om hva som har skjedd.

Helga Flatland skriver slik at du blir sterkt involvert i både Anne og Sigrid. Vi deler følelsene deres, og lever med dem i hverdagene. Hun er en mester til å beskrive nære relasjoner, i denne romanen forholdet mellom de tre kvinnene Anne, Sigrid og Mia. Jeg lar meg imponere hver gang jeg leser bøkene hennes, og gledet meg over denne, trass i et svært vanskelig og trist tema. En sterk og emosjonell fortelling, som sitter igjen når du er ferdig med boka. Eller rettere sagt, du blir ikke ferdig med boka!

Aschehoug
2020
264 sider
Julegave

4 kommentarer:

 1. Helt enig med deg. Jeg likte også denne godt - har ikke skrevet om den da. Jeg har likt alle bøkene hennes.

  SvarSlett
 2. Helt enig med deg. En av de bøkene som virkelig har berørt meg på en spesiell måte i 2020.

  SvarSlett
 3. Jeg sier det samme som de andre, jeg er helt enig med deg :) Likte boken veldig godt, men det gjør jeg hver gang Flatland kommer med en ny roman.

  SvarSlett
 4. Flatland er svært dyktig. Jeg har denne i hylla. Ulest. Gleder meg :)

  SvarSlett