onsdag 10. februar 2021

Tove Nilsen: Den eneste broren (Roman)




Det er lenge siden jeg las en bok av Tove Nilsen, så da denne kom i år, var det fint å kunne friske opp bekjentskapet med henne. 

Hovedpersonen i boka er Leif Jakobssøn, Tove Nilsens onkel, som døde som 19 åring. Han var den yngste i søskenflokken til moren. Det rare var at det aldri ble snakket om broren, han har vært et mysterium i familien. Tove Nilsen bestemmer seg for å dikte han fram, gjennom denne romanen. Noen fakta opplysninger har hun, men svært lite å bygge på.

Leif vokser opp i Damegården i Trondheim, sammen med mor, mormor og tre søstre, Ester, Kristine og Liv. Faren er på sjøen, og sjelden hjemme. Leif sakner faren, og føler seg ofte ensom, som eneste gutt i familien. Når han er hjemme lærer han sønnen engelske setninger. Men faren skriver aldri brev, så sønnen må skriver brev til seg sjøl, og fantaserer om nye møter mellom de to. 

Nå er han blitt 17 år. Bestevennen Nils har flyttet med familien til Kongsberg, men de to har brevvekslet flittig. Nå sitter Leif og leser brevet fra Nils, der han kan fortelle at kontinentet er i brann. Han forteller om forfølgelse av jødene, og flukt for livet. Leif kjenner at han burde gjøre noe! Det kreves noe av ham, men hva kan han gjøre?

Hva skjedde? Sluttet han seg til en motstandsgruppe, ble han kommunist, som faren? Tove vet ikke hva som skjedde, men gir oss et godt bilde av 1940-tallets Trondheim og oppvekst i hverdag med arbeid og lek, og med krigen truende i bakgrunnen. Her blir vi med ungene i gata, på sykkelturer og inn i Nidarosdomen for å tenke. Og vi leser om ungdomsforelskelser. Fine observasjoner fra hverdager under trange kår.

Det vi vet er at onkelen døde i 1942. Han ble funnet i snøen, med en hanske på en hånd, den andre lå ved siden av kroppen. Lengre borte lå en herrehatt og en ryggsekk. Han var på vei til Sverige. 

En gripende historie, skrevet om en virkelig person, men i en tenkt verden, med et positivt blikk.

mortenkrogvoldtinesundal har også omtalt boka.



Forlaget Oktober
2020
319 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Hej jeg er Susanne Købsted Thøgersen, jeg er herude for at sprede denne gode nyhed til hele verden om, hvordan jeg fik min eks-kærlighed tilbage. Jeg blev skør, da min kærlighed forlod mig til en anden pige i sidste måned, men når jeg møder en ven, der introducerer mig til Dr.igbinovia, den store budbringer, ”fortæller jeg mit problem til Dr.igbinovia om, hvordan min tidligere kærlighed forlod mig og også hvordan jeg havde brug for at få et job i en meget stor virksomhed. Han sagde kun til mig, at jeg er kommet til det rigtige sted, hvis jeg får mit hjerte ønske uden nogen bivirkning. Han fortalte mig, hvad jeg skal gøre, efter at det var gjort. I de næste 2 dage ringede min kærlighed til mig på telefonen og sagde undskyld for at have boet mig før nu og også i den næste uge efter min kærlighed kaldte mig til beder om tilgivelse, blev jeg indkaldt til interview i mit ønskede selskab, hvis jeg havde brug for at arbejde som vejleder. Jeg er så glad og overvældet, at jeg er nødt til at fortælle det til hele verden om, hvordan Dr.igbinovia hjælper mig med at yde mit hjertelyst, Dr.igbinovia er specialist inden for enhver form for magi og magi. Hvis du har brug for nogen form for hjælp, skal du kontakte følgende e-mail-adresse: (doctorigbinovia93@gmail.com) whatsapp: +12162022709 Viber: +2349071864129 Tak mig senere.

    SvarSlett