lørdag 27. mars 2021

Janne Stigen Drangsholt og Therese G.Eide: Fra Shakespeare til Knusgård (66 klassikere du naturligvis har lest.)


 

Fra forlaget:"Har du noen gang følt at det er bøker du virkelig burde ha lest? At du havner i pinlige situasjoner i selskapslivet fordi du har hull i bokhylla? Her er løsningen! Janne Stigen Drangsholt (Ingrid Winter-bøkene) har i lengre tid bidratt til NRK-podkasten «Kjente bøker på 4 minutter» med stor suksess. Nå har hun slått seg sammen med tegneren Therese G. Eide («Intet nytt fra hjemmefronten»), og resultatet er en morsom, lettfattelig og overraskende nyttig innføring i 66 klassikere hentet fra hele litteraturhistorien. Homer og Astrid Lindgren, Shakespeare og Knausgård, Woolf og Mantel, gammel og ny og høy og lav: alle er representert og tilgjengeliggjort på beste vis."

Jeg syns dette var en artig måte å framstille klassikerne på. Jeg måtte ta et lite overblikk, for å se hvor mange jeg har lest, og fant ut at det var 46.  Vet faktisk ikke om jeg bryr meg om å være så "litteraturhovmodig" at jeg skal lese de andre. For det var minuset med boka, dette at du skal briefe med kunnskaper overfor andre! Ikke min stil, nei. Og jeg har aldri følt det pinlig å innrømme at den boka har jeg ikke lest, og heller ikke vet noe om. Og mitt "selskapsliv" er heldigvis ikke så arrogant. 

Dette var utblåsingen. Jeg tar det egentlig ikke så alvorlig som det kan virke som!
Så over til lesing av boka. Egentlig en super ide av Drangsholt å lage en slik oversikt, rett og slett en bitteliten innføring av hva en klassiker kan være.  Og tegningene av Therese Eide supplerer godt, slik at jeg humret meg gjennom side etter side. Savnet et register over bøkene,  det hadde gjort det litt enklere hvis en ønsker å gå tilbake. 

Her finner en alt fra de gamle klassikerne av Homer, Tolkien, Ernest Hemingway. Tarjei Vesaas, Franz Kafka, William Faulkner, og fram til nyere Murakami og Knausgård. Spennende små gjenblikk på bøker jeg las for evigheter siden, og i nyere tid. 
Da flere har lest boka og skrevet gode omtaler, lar jeg det bli med denne lille omtalen. Boka anbefales! 

artemisiasverdentinesundal. serieavhengig (elida),ebokhyllami er noen av de som har omtalt boka.


Tiden
2020
240 sider
Lånt på biblioteket

6 kommentarer:

  1. Så gøy at du har lest denne boken, som har blitt min bibel dette året. Jeg hadde ikke lest så mange klassikere før jeg leste denne, men fant inspirasjon til å gjøre noe med det. I min omgangskrets er det stort sett bare jeg som leser (mye) så det blir så godt som aldri snakket om bøker, så den "skrytingen" Drangsholt snakker om, prellet av på meg. Takk for lenke Åslaug, håper mange flere leser boken, så kanskje til og med jeg får snakke om litteratur når jeg er ute og mingler :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg burde kanskje ikke ironisere, når jeg egentlig fant boka veldig interessant. Spennend prosjekt du har gitt deg ut på, Tine.

      Slett
  2. Jeg er fortsatt i kø for boken på biblioteket. Gleder meg enda mer til å lese den etter din omtale. Godt med litt uenighet :)
    Har fulgt med på Tine og Anitas klassikerreise etter at de leste boken - og det er interessant.

    Å lese klassikere er ikke noe å skryte av. det er vel noe man gjør for seg selv :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er nettopp det jeg mener, vi leser bøker for å ha glede av det, ikke for å "skryte".

      Slett
  3. Takk for link Åslaug:)
    Jeg synes boka var inspirerende, informativ og morsom. Liker å gi meg selv utfordringer og hermet etter Tines klassikerprosjekt og hev meg på. Og jeg synes dette er gøy:)

    Jeg tok Drangsholt "skryte-eksempel" som humor, litt ironisk humor. Hvis noen har behov for å briefe i selskapslivet med hennes korte eksempel, som sikkert noen gjør- dvs skryte på seg at man har lest noe man ikke har lest, så dem om det. Jeg synes sånt bare er dumt.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg likte godt boka, og ironien ligger klart i dagen hos Drangsholt. Det håper jeg min også gjør. Så flott at dere bruker den som guide til flere gode bøker. Jeg er inne i en periode der jeg leser mest nye bøker, men har et par klassikere for lesing utover våren, i bakhodet. Denne uka skal vi vel egentlig lese bare krim?

      Slett