fredag 12. mars 2021

Simona Ahrnstedt: Alt eller ingenting (Roman)


Alt eller ingenting av Simona Ahrnstedt er en underholdende roman om moderne kvinner, karriere, lidenskap og kroppspositivisme.

Lexia Vikander elsker jobben sin som tekstforfatter i et reklamebyrå i Stockholm. Likevel føles det som hun ikke passer helt inn. Alle kvinnene i bransjen er supertynne og treningsfikserte, alle unntatt henne. Ofte føler hun seg totalt mislykket, og med selvtilliten i fritt fall, spiser og drikker hun altfor mye.

Vi møter Lexia på en bar, der hun har drukket et par drinker for mye etter en deprimerende uke på jobben. Det er varslet at nye eiere overtar kontoret, og den nye sjefen skal visstnok "rydde opp" , noe som betyr oppsigelser.  Han er dessuten kjent for å være svært hensynsløs.
Men så dukker den flotteste mannen hun har sett opp, og etter enda flere drinker har hun utlevert alle sine problemer til han, og kvelden avsluttes med at Lexia kysser ham, før hun etterpå kaster opp på skoene hans. Skikkelig tabbekveld. 

Neste morgen kommer den nye sjefen, som viser seg å være den kjekke mannen fra baren.  Adam. 

Romanen er mer enn en "dameroman", om sjefen og den ansatte, da Ahrnstedt  tar inn flere viktige tema fra dagens samfunn. Likestilling i arbeidslivet, kroppsfiksering og kroppshets mot kvinner, menns rett til å være sårbare.
Vi møter karakterer som er troverdige. Lexias vanskelige forhold til sin mor, forholdet til bestevennen Siri. Adams forhold til sin stefar og bestevennen Bashir. Alle er levende og virkelige. 

Jeg liker bøkene til Ahrnstedt, som ren underholdning. Lettleste og fulle av lidenskap og sensualitet. Jeg har ikke lest bøkene 50 Shades of Grey, men har lest Simona Ahrnstedt istedet.  Hun er nok Sveriges romandronning. I denne romanen balanserer hun samfunnskritikk med ren underholdning på en elegant måte.  Jeg likte i allefall denne boka akkurat nå, etter en periode med flere seriøse bøker og krim.  

Cappelen Damm
2021
422 sider
Oversatt av Benedicta Windt-Val
Lånt på biblioteket 

1 kommentar: