onsdag 21. april 2021

Anders Moe: Knokkelstøv (Krim) 2021


En annerledes krim av debutanten Anders Moe. Her følger vi ikke helten, men den kriminelle, voldelige pengeinnkreveren. 

Vi møter Tommy Rem som nettopp er blitt enkemann, etter at kona ble påkjørt av en bil og drept. Datteren Tina på 15 år har ikke akkurat hatt noen lykkelig oppvekst, med en far som aldri har hatt en skikkelig jobb, og foreldre som ofte har kranglet. Men nå har Tommy tatt  oppgjør med seg sjøl, og ønsker å avlutte forholdet til den russisk/greske narkotikabossen Pavel Djordovan, kalt Onkelen. Han vil ta seg mer av datteren.  

Tommy tar med datteren på en biltur til Frankrike, delvis for å prøve å rette opp forholdet til henne, delvis for å komme bort fra det tøffe miljøet han lever i i Oslo. Men å slippe unna fortida viser seg å ikke være så lett, og gamle vaner er vonde å vende, da han ikke har opplevd mye anna enn brutalitet og vold fra han var liten. Empati er ukjent, og nå sliter han med flashbacks fra fortida og har problemer med å skille mellom godt og ondt. Og tablettbruk og dårlige nerver har ført til søvnløshet og kvaler.

Jeg syns forfatteren skriver godt, og nettopp beskrivelsene av Tommys indre er realistisk og virkelighetsnært. 

En krim som setter spor etter seg, en debutant jeg virkelig ønsker å følge. Håper han tar opp tråden fra det lille bekjentskapet vi fikk med politietterforskeren Christine Backer, som vi så vidt ble kjent med. Og spennende om oppfølgeren også har et nytt og annerledes innblikk i mennesker som ikke lever A4-liv. Jeg setter også pris på at boka ikke hadde så mange sider, liker at det kan sies det meste med få ord, noe jeg mener er en kunst og et kvalitetsbevis.

tinesundalaugustaskriver har også omtalt boka. 


Vigmostad &Bjørke

2021

207 sider

Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar