torsdag 22. april 2021

To krimbøker : Jørn Lier Horst: Sak 1569 og Cilla og Rolf Børjlind: Frossent gull

Dette er to kriminalromaner jeg har lest nå, og begge handler om saker av eldre dato, såkalla "cold case". Begge er en del  av en serie, så vi blir godt kjent med etterforskerne og miljøet rundt dem, noe jeg liker godt. Her en kort liten samleomtale :


"En sommerkveld i 1999 ble 17 år gamle Tone Vaterland drept på vei hjem fra jobb. Saken ble raskt oppklart. Skyld ble fordelt, straff utmålt og dommen er sonet. Glemselens slør har lagt seg over sak 1569, men hendelser i ettertiden gjør det mulig å se sammenhenger som ikke var synlige for tjue år siden."
Wisting får et anonymt brev i posten, med henvisning til en gammel sak. Snart kommer flere, og Wisting setter igang leting etter avsender, men går også tilbake i gamle dokumenter for å finne ut om noe er gjort feil. Men det viser seg snart at ikke alle er like glade for at det rettes nytt lys på gamle saker. 

Brevet er bare det første av flere hvor det pekes på andre løsninger enn den etablerte sannheten. Wisting leter etter både avsenderen og en ny løsning, men ikke alle er glade for at søkelyset rettes mot gamle hendinger. 

Som vanlig skriver Horst spennende og intenst, og det blir nesten som om en kjenner både han og familiesituasjonen hans personlig. En sympatisk og rettskaffen politimann, med stor integritet og omsorg for mennesker, både de gode og de som ikke er så bra. Med andre ord, en likandes mann! 

Dette er 15. boka i serien om Wisting.


Cappelen
2020
368 sider
Lånt på biblioteket


Svensk krim er som regel bra, og bøkene til Børjlindduoen er ikke noe unntak. I denne romanen møter vi etterforsker Olivia Rønning, som får en gammel sak i hendene da et lik dukker opp i nord, og det viser seg at den drepte har ligget der i 20 år. Og etter hvert som etterforskningen går framover,  dukker Tom Stilton opp. Han har vært en god venn av Olivias far, og kommer nå fra Thailand for å støtte henne i arbeidet. 
Vi forflytter oss mellom iskalde nord og sydlige farvann, der det dykkes etter skjulte skatter. Saken viser seg å ha sammenheng med gamle hemmeligheter helt tilbake til andre verdenskrig.

En  spennede historie fra første side, der Olivia har fullt opp med etterforskningen, som viser seg å bli tøffere enn forventet. Samtidig krever også forholdet hennes til psykisk ustabile Lucas mye energi. 

Dette er 5. boka i serien om Olivia og Tom Stilton.

Gyldendal
2020 
399 sider
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar