onsdag 21. april 2021

Selva Almada: Døde jenter (Sakprosa) 2020


Fra bokas bakside: "Døde jenter forteller historien til tre tenåringsjenter som ble drept på den argentinske landsbygda i 80-årene. Tre drap som ingen ble dømt for og som fant sted før kvinnedrap - femicidio - var blitt et begrep i dagligtalen. 

Selva Almada nøster i de tre uløste sakene, til 19 år gamle Andrea Danne, som ble knivstukket og drept i sin egen seng, 15 år gamle María Luisa Quevedo, som ble voldtatt, kvalt og slengt i en grøft, og 20 år gamle Sarita Mundín, som ble funnet lemlestet ved en elvebredd. Almada bruker de tre historiene og historiene til andre kvinner til å skape et portrett av kjønnsbasert vold som har gyldighet langt utover Argentinas landegrenser - og også i Norge. "

Forfatteren bruker avisnotater, politirapporter og intervju med etterlatte for å finne ut hva som skjedde. Det store problemet med kvinnedrap finnes over hele verden, men latinamerikanske land topper statistikken. Seksuell trakassering, vold og voldtekt er et samfunns- og folkehelsepoblem i flere av landa i Latin Amerika. Begrepet femicidio har oppstått etter at kvinnene sjøl har tatt affære og organsiert seg i grupper for navngi det som skjer, og for å sette det øverst på agendaen. Men arbeidet går treigt, da politikere og de sosiale bevegelsene ikke har når fram så lenge vi har samfunn som bygger på ulikheter som øker forskjell mellom fattig og rik, og praktiserer rasisme.   

"Femicidio er en ekstrem voldshandling, og det er en konsekvens av maktstrukturerer som  diskriminerer kvinner.  Ofte er gjerningspersonene nær, men femicicio kan også ta form av symbolske handlinger i krig, og mellom kriminelle grupper, som er ment å demonstrere makt og å manifesterer hat."

I etterordet i boka, skrevet av Ingrid Fadnes, vises til en bok skrevet i Sverige av Kerstin Weigl og Kristina Edblomder, der det det kommer fram at 299 kvinner ble drept i årene 2000 - 2019, i Sverige. I de fleste tilfellen ble drapet begått av egen partner. Med andre ord har vi et verdensomfattende problem her.

En viktig bok som berører alle, menn og kvinner, i alle land.


Camino forlag

2020

160 sider + etterord

Oversatt av Bente Lodgaard

Lånt på biblioteket 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar