fredag 16. april 2021

Ingvill Solberg: Sangene og somrene (Dikt)


 

"Livet består av mange avskjeder. Noen er ønskede. Andre er smertefulle. De fleste er midlertidige. Noen få er endelige. Diktene i Sangene og somrene kretser rundt det å bli igjen når noen drar. Enten det er lillesøsteren som blir igjen når storebroren flytter hjemmefra. Eller det er den voksne kvinnen som opplever at noen som står henne nær, blir syk og dør."

Det er ikke noe lett tema forfatteren har tatt fatt på. Å miste noen en er glad i. Allerede første innledende dikt viser tapet av en bror:

Jeg hadde en bror,
hans sanger å synge,
hans stier å gå.


Jeg hadde en bror,
hans drømmer å drømme,
hans elver å følge.


Hans gress å slå,
hans trær å hugge,
hans fløyte å spille.


Minner er der, og Ingvill Solberg beskriver de på mange fine måter.


Jeg finner deg
i rennede vann,
i stummende mørke.

Jeg finner deg
i fallende løv,
i flyvende fugler.

I sørgende sol,
i drømmende malm,
i klingende bjeller.Jeg må ta med dette også, så vakkert beskrevet:

En høst uten hendelser

kan være den høsten du husker best

senere, fordi du fulgte med på de små

forandringene i løvet, forskyvningene

i lyset. Du kan kjenne hvordan jorda

langsomt flytter seg bort fra sola.Dette er dikt som berørte meg med sine sarte og fine hentydninger til natur, fugler og dyr, midt i det sorgtunge. En erkjennelse av at alt er forgjengelig, men minner og gode opplevelser må en huske å ta med seg. Gode å lese. 


Gyldendal
2021
62 sider
Lånt på biblioteket

4 kommentarer:

 1. Dette var diktutdrag som berørte meg. Hadde en søster som døde sist sommer, bare 54 år. Jeg har arvet en del av tingene hennes. For tiden så tenker jeg en del på det, og ord/setninger/dikt strømmet på nå, inspirert av dine utdrag.
  God helg Åslaug:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så trist, Anita. Godt å trekke fram gode minner i en slik situasjon. Jeg gjør det sjøl nå, etter at mannen min døde. Vakre dikt er også bra. Håper du har en fin uke, i det typiske aprilværet.

   Slett
 2. Så fint :) Jeg leser Til Inanna om dagen, dikt som skal være heftig og erotiske, men dette som du deler her nådde lengre inn i hjertet mitt.
  God helg Åslaug!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg prøver å lese dikt sånn nå og da, og resutatet er litt opp og ned. Mange dikt går rett i hjertet, andre må jeg streve med. Men det er jo en utfordring. Ha en fin uke, Tine

   Slett