torsdag 29. april 2021

Kiley Reid: Litt av en tid (Roman) 2021


 

Forlaget sier: "Emira Tucker er 25 år gammel, blakk og har ikke noen ordentlig jobb. Mens hun finner ut av hva hun egentlig vil med livet sitt, er hun barnevakt for Briar på tre år.

Jentas mor, Alix Chamberlain, er en kvinne som er vant til å få det som hun vil, både privat og i arbeidslivet. Og hun vil gjerne hjelpe andre kvinner med å bli like vellykket som henne.

En kveld Emira tar Briar med til et kjøpesenter, blir hun stanset av en vekter. Han mistenker den svarte kvinnen for å ha kidnappet den hvite jenta. Opptrinnet blir filmet av en forbipasserende, og Emira er rasende og ydmyket. Alix vil gjøre alt godt igjen, samtidig som Emira selv gjør seg opp en mening om hva som står på spill. Og hva er egentlig forskjellen på å ville godt og å gjøre godt?"


En roman der vi møter to verdener. Emira med hennes venninner, som fester og er på byen, som ungdommer flest. Emira har universitetsutdannelse, men ingen jobb, så barnepass blir en tilfeldig jobb for å tjene litt penger. Alex kommer fra en velstående familie, arbeider med å hjelpe andre mennesker med blant annet å skrive søknadsbrev og har den populære bloggen HunHarOrdet. Ektemannen Peter er journalist og nyhetsanker. De er svært opptatt av å være politisk korrekte i forhold til rase og etnisitet. Da de oppdager at Alex er gravid, flytter de fra storbyen NewYork til Philadelphia. Hun har venninner som også kombinerer morsrolle og karriere. Emira blir barnevakt hos familien, noe hun trives med, særlig på grunn av forholdet til lille Briar. 
Men da det plutselig dukker opp hendelser fra ungdomstida til Alex, som også berører Emira, blir forholdet forstyrret.

Dette er en roman som handler om fordommer, noe de fleste har, uten at vi ønsker å innrømme det. Klasseskillet og vansker rundt dette, er beskrevet på en varm og humørfylt måte, uten at det seriøse temaet kommer i bakgrunnen. Forfatteren klarer å få fram betydningen av de ulike erfaringene og dermed utfordringene de svarte og hvite har. En viktig roman om et viktig tema, skrevet på en underholdende og sarkastisk måte, som gjør boka til en "page-turner". Godt gjort.

bjornebok har lest og omtalt boka

Aschehoug
2021
346 sider
Oversatt av Vibeke Saugestad
Lånt på biblioteket

1 kommentar: