onsdag 12. mai 2021

Agnes Lovise Matre: Uvigslet jord 2021 (Krim) Bokhyllelesing mai 2021


 Fra forlaget:"Det gjemmer seg langt mer enn kravlende insekter og mark under svart jord. Under hagearbeid på Vavollen i Øystese blir levningene av en tenåring funnet i jorden, en ung gutt som aldri er blitt meldt savnet. Etterforskningen av drapet avdekker lag på lag av skyld, skam og unnfallenhet, og truer med å avsløre hemmeligheter som kan få voldsomme konsekvenser for mange i den lille bygda. Lensmann Bengt Alvsaker må grave dypt i bygdas ugjerninger og utbredte fordommer for å finne ut av sannheten om hva som skjedde, den gang for tretti år siden."

Uvigslet jord er en spennende og engasjerende krim fra første side. Handlingen er lagt til en maimåned i 2018, med noen tilbakeblikk til 80-tallet.  Lensmann Bengt Alvsaker får en vanskelig sak på bordet etter funnet av den unge mannen. Han har god hjelp av politiførstebetjent Susanne Hauso og politibetjent Lars Staupe. Men Lars uteblir plutselig fra kontoret, noe som forbauser de andre. Samtidig føler Bengt at samboeren Lerke, som er kriminalteknisk etterforsker, krever mye av ham på hjemmebane. Dessuten skal sønnen Thomas snart konfirmeres, og han har oppdaget en eske med fotos fra Bengts barndom, som vekker ubehagelige minner. 

Dette er en krim med mange elementer. Homofili er det sentrale. Men her er snevert bygdemiljø, fordommer, skjulte hemmeligheter, hat og hevn aktuelle tema. Agnes Matre skriver lett og ledig, og hun legger inn skildringer av natur, mennesker og miljø som et fint supplement til en dramatisk historie. Jeg er ikke kjent i Hardanger, men føler at både mennesker og miljø er troverdig og ekte. (Sjøl om jeg ikke tror at Øystese er så befengt med grusomheter.)

Jeg likte denne kriminalromanen veldig godt, som forventet, og venter allerede på den neste fra forfatteren. Om det blir krim eller noe annet, hvem vet. Agne Lovise Matre kan skrive både krim og romaner! Gleder meg allerede!

leselukkeartemisiasverdenhildes-bokbloggtinesundalbokblogger og sikkert mange andre har lest og skrevet omtaler.


Gyldendal

2021

364 sider

Kjøpt med hyggelig hilsen fra forfatteren

2 kommentarer:

  1. Helt enig med deg. En god krim. Liker at det ikke er masse av utbrodert vold. Takk for link:)

    SvarSlett
  2. Kjekt å lese! For meg er jo Matre ny, men det blir nok ikkje den siste eg les av henne. Takk for at du lenkar.

    SvarSlett