fredag 4. juni 2021

Aasne Linnestå: Dagny (Roman)



"Dagny har penger på bok, et eget hus og egen hage, hun har to hunder og en katt og en liten boksamling. Og hun har Temuri. Likevel er ikke livet enkelt. Dagny er en roman om omskiftelige livskrefter, om hvem vi er og gjerne vil være. Det er en humoristisk, mørk og absurd fortelling om å våge å leve, midt i tiden, og om å finne sine veier ut av det som iblant lukker seg, og som truer med å stenge alt. "

Dagny er alene. Javel har hun katten og hundene, men ektemannen Temuri er borte og sønnen Albert er ute i verden og gir lite eller ingen meldinger til moren hvor han befinner seg. Bare naboen er der, som en påminning om at livet går videre. Hun elsker å jobbe i barnehagen, men det er pandemi, og mange er permitterte. Dagny håper at hun kan komme tilbake til det trivelieg arbeidet med barna. 

Dette er en fin fortelling om hvordan livet forandres når en blir alene, og om hvordan nettopp de som er alene lider under en pandemi. Det blir god tid til minnene om det som var, tiden da sønnen var liten og etter hvert vokste opp, tiden sammen med Temuri, med sine sære vaner medbragt fra et land langt borte. Men kunsten er å leve med minnene, ikke for dem. For en dag må en slippe taket og gå videre. Det er dette Aasne Linnestå så fint formidler i denne romanen. 


Gyldendal
2021
244 sider
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

  1. Så kjekt at du likte denne. Jeg trodde jeg hadde lest noe av Linnestå, men det så ikke sånn ut. Fikk lyst å lese denne, men er litt lei av koronainnfallsvinkelen. Vi slipper vel ikke unna, for alle romaner som har handling de siste to årene, vil vel ha med noe om korona :)
    God helg Åslaug!

    SvarSlett
  2. Denne har jeg lsyt til å lese. Jeg så Linnestå på Litteratur-festivalen på Lillehammer (fra sofaen med digitalt pass) og hun fikk meg til å ville lese denne. Fin fristende omtale.
    Ønsker deg en fin helg

    SvarSlett
  3. Hørte henne lese fra boka på Lillehammer- et arrangement om koronalitteratur. (eller litteratur om korona)
    Har lest Krakow av henne før, den likte jeg godt.:)
    Fin helg til deg:)

    SvarSlett