tirsdag 8. juni 2021

Astrid Sverresdotter Dypvik: Det mørke Tyskland (Sakprosa)


En skremmende bok om utviklingen av det "brune Tyskland". Forfatteren tar utgangspunkt i mordet på den tyske CDU-politikeren Walter Lübcke 2. juni 2019. Drapsmannen Stephan Ernst var aktiv i det nynazistiske miljøet i Kassel, der grupper med navn som «Combat 18» og «Kampftruppe Adolf Hitler» opererte. Lübcke, som var leder for regionaladministrasjonen i byen, forsvarte i 2015 sin partifelle Angela Merkels liberale flyktningpolitikk. Det ble hans bane.

Høyreekstrem vold skjer i størst grad i øst, men er ofte styrt av vestlige ledere. Dypvik går tilbake til Preussen på 1800-tallet for å forklare hvorfor folk på ytre høyre-sida er opptatt av det autoritære og det militante. Hun viser også til at det som skjer i Tyskland ligner på bevegelser som støtter Donald Trump i USA og på autoritære ledere i Polen og Ungarn. Det de har til felles er raseriet mot samfunnet, spesielt på elitene. De er redd for å miste jobbene sine, de er fremmedfiendtlige, de elsker konspirasjons-teorier, og de er fiender av det tyske kulturlivet.

Partiet AfDs, som står ytterst til høyre, har endret Tyskland. Dypvik trekker fram eksempler på sterke pådrivere for partiet, blant anna Marc Jongen, kulturpolitisk talsmann for partiet , som hyller den høyreekstreme og rasistiske gruppen Pegida. Partiet har den erkekonservative undergruppen Der Flügel, der politikeren Björn Höcke er leder. Her er islamhatet stort.

"Noe av det som er mest skremmende er at mye at det som ble sett på som ekstremistisk for noen år siden er blitt stuereint. Kampen mot muslimer er økende, og antisemittismen lever i beste velgående innen store deler av de høyreekstreme bevegelsene. Den jødiske forsamlingen i Dresden sender ikke lenger ut brev med synlige jødiske symboler til sine medlemmer – av frykt for at naboer skal få vite at de er jøder.

Jürgen Elsässer, eier og grunnlegger av det høyreekstreme og antisemittiske magasinet Compact, var på 1980-tallet medlem av en kommunistisk gruppering i Stuttgart i det daværende Vest-Tyskland. Når Dybvik spør hvordan han havnet på ytre høyresida, svarer han at det ikke er han, men samfunnet som har endret seg."
Sitat fra Dagbladets omtale.

Men boka handler ikke bare om Tyskland. Den setter fokus på en farlig utvikling vi også ser her i Norge. Demokratiet er ikke noe vi kan ta for gitt lenger, og derfor er boka så viktig i forhold til å øke kunnskap om det som skjer i Tyskland og store deler av Europa for tida.

Det er ikke enkelt å omtale en så innholdsrik bok, så dette ble en liten smakebit på ei vktig bok!


Samlaget
2021
213 sider
Lånt på biblioteket

4 kommentarer:

  1. Synes du gjorde en god omtale av denne boka. Har bitt meg merke i den. Det er skremmende tendenser så det er bra det kommer stadig flere bøker med fokus på høyreekstremisme.

    SvarSlett
    Svar
    1. Har akkurat lest et innlegg i fredagens Dag og Tid fra forfatteren om valget i delstaten Sachsen-Anhalt, der Merkels mann vant, men at AfD fikk nærmere 20 %! Skremmende.

      Slett
  2. Enig med Anita, flott omtale! Tyskland og brunt klinger sammen, men med historisk sus. Litt skummelt å lese om Tyskland av i dag, at tendensene er der.

    SvarSlett
    Svar
    1. Syns at tendensene er sterke i vårt land også, men vi er så få her at det blir ikke samme dimensjon over det.

      Slett