mandag 14. juni 2021

Lisa Jewell: Usynlig jente (Krim)


Forlaget sier:  "Du ser henne ikke, men hun ser deg.I mørket, fra en forlatt byggeplass der katter jakter og rever hyler, sitter en jente og følger med …Da Saffyre Maddox var 10 år skjedde det noe forferdelig. Siden har hun båret på smerten. Mannen som hun trodde skulle lege sårene hennes gjorde aldri det, og når gjemmer hun seg – usynlig i skyggene – og oppdager hemmeligheter om folk.

Owen Pick er også usynlig. Han har aldri hatt kjæreste. Han har aldri hatt en venn. Ingen ser ham. Ingen bryr seg. Men da Saffyre forsvinner sporløst fra nabotomten, ser plutselig alle ham. De anklager ham og holder ham ansvarlig for Saffyres forsvinning.En altoppslukende fortelling, full av overraskelser, familiehemmeligheter og bedrag."

Dette er en noe annerledes krim, da det i første omgang er en studie i menneskers psyke.  Saffyre, den unge jenta med en sterk, ubehagelig opplevelse fra barndommen, som lever et dobbeltliv.  Den unge Josh, sterkt avhengig av sin mor, men samtidig utforskende og eventyrlysten. Far til Josh, Roan, barne- og ungdomspsykologen, som behandlet Saffyre i tre år, som også lever dobbeltliv. Og ikke minst Owen, ungdomsskolelæreren, misfortsått og stakkarslig. En mann en føler sterk medynk med, men blir glad i.

Romanen bygges sakte opp i en atmosfære av spenning og uhygge, og leseren lever med karakterene etter hvert som handlingen går framover. Det er ikke en hesblesende krim, men en til dels stille historie med en mørk undertone som fanger deg. 

Absolutt lesbar krim fra Jewell!Cppelen Damm
2021
381 sider
Oversatt av Anita Garmannslund
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar