søndag 20. juni 2021

Tone E. Soleim: Svartrasta syng om natta (Barnebok)


Dette et en ungdomsroman som handler om to jenter som nettopp er ferdig med ungdomsskolen. Den første vi møter er Edith. Hun sliter med pubertetsvansker, hun hater alt og alle. Hun finner seg ikke til rette hjemme eller på skolen. Hun har et mørke inni seg som fører til eksplosjoner . Best er det å gjemme seg inne i hetta på genseren. Foreldrene er skilt, og hun bor sammen med pappa og søsteren Eirin. Nå skal hun begynne på videregående skole.
 Og der møter hun Martha. Ei ny jente, som ikke kjenner Edith fra før. Hun kjenner ikke til ryktene som har versert på ungdomsskolen. Martha er ei åpen og empatisk jente, glad i Beatles. Men bor sammen med mamma og broren Oskar. Hun har mistet faren sin i ei bilulykke, der hun overlevde, og hun sliter med panikkangst og et stort sakn etter faren. 

De to jentene finner hverandre, og trass i Ediths mange tilbaketrekninger og skepsis, holder Martha på vennskapet. Det vokser fram sterke følelser, som fører til at Edith tør å krype ut av skallet, og jentene oppdager at de er mer enn venner, de er forelsket i hverandre. 

En fin fortelling om ungdom som har mye å tenke på, som sliter med sterke føleser både i sorg og glede. Det handler om svakhet og styrke, og hvor viktig det er å tørre å vise følelser. Tittel på boka passer inn i Marthas store glød for Beatles: 
«Eg tenkjer på regn i pappkrus og svarttrastar som syng om nettene. "

En bok som jeg tror vil passe fint fra trettenårsalderen og oppover.

 
Samlaget
2021
261 sider
Nynorsk
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar