onsdag 14. juli 2021

Benedict Wells: Ut av ensomheten (Roman)"De er en vanlig familie med mor, far og tre søsken. Alt er godt, før begge foreldrene dør i en trafikkulykke og alt ødelegges da. De tre barna vokser opp på internatskole, og må klare seg på egen hånd. De tre får helt forskjellige livsløp, avstanden vokser og mellom dem ligger barndommen som en udetonert bombe. Til slutt finner de sammen igjen. Da er spørsmålene der. Hvem har de blitt nå? Hva har de av felles minner om oppveksten – og hverandre? Og hvordan kan de klare å møte voksenlivet sammen – finne veien ut av ensomheten?"

Dette ble en opplevelse å lese. Romanen er både trist og rørende, vakker og gripende. 

Det er Jules som er fortelleren. Han bor i München sammen med familien. Vi blir kjent med de da de er på ferie i Sør- Frankrike, der farmoren bor. Jules er sju år, broren Marty er ti og søsteren Liz er elleve.  Siste dagen i Frankrike skjer det noe som får Jules til å tenke at det beskytta livet han har levd kanskje kan ta slutt. Noen familier tiltrekker seg ulykker, kanskje hans familie er en av dem?

  Et par år senere skjer en alvorlig bilulykke og foreldrene blir drept. Barna havner på internat. Jules strever med å tilpasse seg, men får etter hvert en god venn, Alva, som kommer til å bety mye for ham.
Søsknene blir etter hvert skilt, og det er lenge mellom hver gang de ser hverandre. Jules framstår som en dagdrømmer, en liten outsider som trekker seg tilbake fra de andre barna. Han blir en ensom tenåring, men blir etter hvert mer sjølsikker og prøver seg som fotograf, noe faren ønsket han skulle bli. Men avbryter dette og prøver seg på skriving. Han føler at han lever et annet liv enn sitt eget. Helt til han innser at han må være arkitekten i sitt eget liv, ta tak og ikke bli hengende i fortida.

Det er en fascinerende roman om å finne sin vei i livet, om uselvisk kjærlighet, om samhold, om tragedie og død. Forfatteren skriver på en måte slik at du lever med hovedpersonen Jules, i gode og dårlige dager. En roman jeg er glad jeg tilfeldig kom over på biblioteket. 

Press
2021
324 sider
Oversatt av Ute Neumann
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar