fredag 16. juli 2021

Camilla Grebe: Alle lyver (Krim)"Maria er heldig, og hun vet det. Hun trives i jobben som lærer, hun elsker sønnen sin, sin nye mann Samir og – som oftest – bonusdatteren Yasmin. Men når Yasmin sporløst forsvinner en desembernatt og Samir blir anklaget for å ha drept sin egen datter, raser Marias tilværelse sammen." 

Den dagen Gunnar Wijk, etterforsker ved Rikskriminalen, og kollegaen hans, Ann-Britt Svensson, står utenfor døra og vil snakke om forsvinningen til Yasmin, innser Maria at ingenting vil bli som før. Hvordan skal hun klare å tro at Samir har drept datteren? Visst har de kranglet mye, og Yasmin har flere ganger hatt blåmerker, men drap? Tilværelsen blir uutholdelig for Maria. Hun møtte Samir for et par år siden, etter at han hadde mistet sin kone og en  datter i en bilulykke, der Yasmin mirakuløst overlevde. Maria har sønnen Vincent, åtte år når hun møter Samir. Han har Downs, og trass i aldersforskjellen finner Yasmin og Vincent hverandre. 

Boka er bygd opp slik at vi leser Marias historie først. Så veksler Vincent, Gunnar og Yvonne med sine fortellinger. Noe som gir romanen et svært interessant og  nyansert bilde av det som har skjedd. Vincents historie er fortalt på en svært ekte og autentisk måte, da det er ti-åringens ord og tanker vi leser. Når ting blir vanskelig, velger han å være taus. " Og så er jeg god til å tie stille. Hvis noen var slemme, kunne jeg være stum så lenge som bare det, selv om mamma og læreren og Maja sa at jeg ikke fikk lov til å være stum lenger. Maja sa at det ikke var riktig å være taus, ikke mot personen jeg var sint på, og ikke mot meg selv. - Du straffer deg selv like mye, sa hun."  

Camilla Grebe er en mester i å gå i dybden i  menneskets psyke, og i denne romanen viser hun hvordan balansegangen mellom løgn og sannhet kan være svært avgjørende for hvordan livet blir. En svært spennende og gripende roman, der vi ikke blir klok på noen før historien er slutt. En av de beste kriminalromanene jeg har lest på lenge, og som jeg bare kan anbefale varmt.Gyldendal
2021
444 sider
Oversatt av Elisabeth Bjørnson
Lånt på biblioteket


2 kommentarer:

  1. Takk for tips, som nummer 108 i reservasjonskøen blir det nok en stund til jeg får lest den :)
    Ha en fin dag Åslaug!

    SvarSlett
  2. Er nettopp ferdig med boka. Likte den godt. Overraskende, selv om jeg gradvis skjønte greia.

    SvarSlett