torsdag 8. juli 2021

Caroline Albertine Minor: Hummerens skall (Roman)


"Hummerens skall handler om tre søsken som mistet foreldrene tidlig. Faren døde under uklare omstendigheter på researchreise som antropolog i Nordøst-Russland, moren noen år tidligere av kreft. De tre barna kjemper for å finne seg til rette i voksenlivet: Ea, som bor i San Francisco og er stemor for Coco; Sidsel, som er alenemor til Laura og jobber som konservator ved et museum i København; Niels, den idealistiske og egenrådige lillebroren som livnærer seg som plakatoppsetter og lever uten fast bopæl."

Søsknene er ulike, og årene preger de på ulike måter.  Kontakten har vært dårlig. Alle tre har på en måte vært hjemløse. Sidsel er åpen for alt og alle, mens de to andre er mer tilbaketrukket og avhengig av frihet på egne premisser. De ligner på hver sin måte på hummeren, som skifter skall når den vokser, og i perioder er sårbar for ytre påvirkning, men sterk når skallet er vokst ut.

Fortellingen foregår over fem dager, da Sidsel får et to dagers opphold i London, og må overlate datteren til broren Niels. Han må derfor legge noe av sin store frihetstrang til sides et par dager.  Samtidig har Ea tatt kontakt med en clairvoiant, Bee, for å få kontakt med moren, noe som blir totalt mislykket.  

Dette er en fortelling om søsken, om foreldre og barn, om omsorg og svik. Tema i romanen er hvordan barn som vokser opp i en problematisk familie kan mangle evne til å finne identitet og forholde seg til andre relasjoner. Interessant og spennende. Men det er mange karakterer i boka, og vi hopper fram og tilbake mellom tid og sted, så jeg slet litt med å holde følge med historien. 

Forfatteren skriver godt, og såpass krevende at en må være en tålmodig leser for å få med seg detaljene. Hun har tidligere gitt ut en novellesamling som har fått svært god kritikk, "Velsignelser". Denne ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. 
 

Cappelen Damm
2021
237 sider
Oversatt av Hilde Stubhaug
Lånt på biblioteket

3 kommentarer:

  1. Tematisk høres denne fin ut, men noen ganger kan det bli litt for mange navn å holde styr på. ;)

    SvarSlett
  2. Interessant bok, men skriver mest kommentaren for å si at ditt julibilde er flott. Du er dyktig.

    SvarSlett