fredag 6. august 2021

Tom Egil Hverven: Lyset i støvsøylen. En samtale med Håkon Bleken. (Portrett)


Håkon Bleken er blitt kalt en litterær maler. Gjennom samtaler med litteraturkritiker Tom Egil Hverven gjennom flere år, har det resultert i et fint portrett av den stor kunstneren. Samtalene er fokusert på Blekens kunst, men også på litteratur. Vi får et innblikk i hvordan Bleken maler, hvor han maler, og hvorfor. Her leser vi om hans barndom i Trondheim, der han tidlig viste interesse for kreativitet og maling. Han har alltid engasjert seg i det som skjer rundt ham, og særlig i Trondheim. Han har aktivt deltatt i debatter om hvordan byen skal fremstå når endringer nødvendigvis må skje. Og gjennom dette har han, sammen med kollegaen Håkon Gullvåg, reddet trehusbebyggelsen i en bydel. 

Gjennom sitt engasjement har han skrevet avisartikler, debattinnlegg og latt seg intervjue i aktuelle saker. Med sinne, men også med en god porsjon humor. 

Som kunstner er han svært allsidig, og arbeider med akvarell, olje, kull, collage. Han har gjort stor utsmykninger, og har hatt utstillinger i hele landet. Kunsten hans framstår i små og store format. 

Jeg likte denne boka svært godt, da samtalen mellom de to er preget av jevnbyrdighet, ro og humor. Som Hverven sier: "Samtalen våre er gjengitt som mosaikk av fragmenter, i sprang, med innfall og assosiasjoner, gjerne med repetisjoner, i gjentagende sirkler om emner som opptar ham. De veksler i intensitet, etter som vi kommer i kontakt med spøsrmål eller problemstillinger som er levende og aktulle for ham."

Et portrett av en høyst oppegående 90-åring. Interessant lesing. Boka har et utvalg foto av bilder som Bleken har malt, og som blir omtalt i samtalen mellom Hverven og kunstneren.


Gyldendal
2020
317 s + bildemateriell
Lånt på biblioteket


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar