mandag 11. oktober 2021

Trude Teige: Morfar pustet med havet (Roman)

 


Tidligere skrev Teige Mormor danset i regnet, og nå kom denne om morfar. Det er romaner, men mye av historiene er bygd på virkelige hendelser.

Det er Juni Bjerke som forteller om morfaren. Hun har oppdaget at mormoren forelsket seg i en tysk soldat under krigen, og fikk en datter sammen med han. Dette er Junis mor. Nå vil hun vite mer om morfaren, som alltid sa at visst hun ble redd eller lei seg skulle hun puste med havet. Hvor kom dette fra?

Morfaren, Konrad og broren Sverre ble tidlig foreldreløse, og dro sammen til sjøs. Under krigen ble skipet de var på torpedert og sank i Det indiske hav, men begge overlevde. Sverre ble tatt til fange av japanske styrker, Konrad havnet på Java. Der møtte han sykepeieren Sigrid, som hadde bodd på øya en tid. Men nå var sitasjonen i verden svært utrygg, og alle utlendinger på Java ble internert i fangeleire, kvinner og menn hver for seg. 

Dette er en sterk og dramatisk historie fra harde og brutale hendinger under andre verdenskrig. Japanske fangeleire var svært tøffe, her var lite medmenneskelighet. Nesten 900 nordmenn var i japanske fangeleire, de fleste var misjonærer, forretningsfolk og sjømenn. Mange døde og de som vendte hjem kom til et Norge som ikke ante hva de hadde vært igjennom.

Her er mye krigshistorie, men også sterke og vakre menneskelige skildringer.  Romanen er spennende og river leseren med på en intens måte. Her er kjærlighet og vennskap, sorg og tap. 

Jeg liker bøkene til Trude Teige, og anbefaler både denne og Mormor danset i regnet på det sterkeste.


Aschehoug
2021
345 sider
Lånt på biblioteket

6 kommentarer:

  1. Fin liten omtale. Har lest denne for lengst, men ikke omtalt den (enda). Den er litt annerledes enn de andre Teige-bøkene kanskje. Spesielt kanskje fordi det meste av handlingen foregår i fjerne strøk. Lærerik slik.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var nettopp info om krigen på Java og i forhold til Japan, at jeg syntes boka var bra. Har visst for lite om dette.

      Slett
  2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  3. Denne leseren ble dessverre ikke så revet med av denne boka. Har blogget om den, og tenker at den at den var litt interessant om den 2.verdenskrig i Japan og det var det. Og ble litt rørt av love storyen, men synes den endte,- vel, ikke slik jeg likte det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Godt at vi ikke har samme syn på alt, og at vi lesere kan kose oss med bøker uten å tanke over hva andre mener. Jeg bryr meg ofte lite om hva litteraturkritikere sier, da jeg vil danne en mening sjøl. (Det betyr ikke at jeg ikke leser kritikker, og at de ikke påvirker meg. Men noen ganger vekker en dårlig kritikk nysgjerrighet.) Nyt dagene på Rhodos!

      Slett
  4. Jeg likte boka veldig godt. jeg synes det historiske med krigen på Java og Japan var utrolig sterk og spennende. jeg har lest en bok før om Japanerne og hvordan de kriget. Den har du sikkert lest En by som Alice av Neville Shute (håper det var slik navnet hans ble skrevet) God helg :)

    SvarSlett