onsdag 17. november 2021

A.F.Carter: Alle oss (Thriller) "Carolyns traumatiske barndom har ført til at hun har utviklet seks ulike personligheter. Mannen som var ansvarlig for den oppveksten, faren hennes, ble dømt til livstid i fengsel. 28 år senere slippes faren ut av fengselet. Ikke lang tid etter blir han funnet drept. Carolyn er politiets hovedmistenkte. Men er noen av Carolyns seks personligheter i stand til å begå drap?"

Carolyn har etter flere års grove overgrep fra sin far, blitt flyttet til en fosterfamilie, der hun blir leid ut til seksuelle tjenester på timesbasis. Hun er da 10 år. Som reaksjon på dette brutale livet utvikler hun flere personligheter. Den som husker mest, er Tina. Hun husker detaljene, noe som har ført til selmordsforsøk to ganger. 
"Når du er liten, kan voksne gjøre alt de vil med deg. Alt de vil. Pappaen min sier at det står i loven.Voksne kan gjøe alt de vil med deg, uansett hvor vondt det gjør."

De andre personene er Martha, som tar seg av husholdningen. Det er hun som sørger for at "de andre" får mat på bordet. Hun er selverklært lesbisk, og problemløseren. Så finnes Kirk, en heterofil gutt i kvinnekropp. Han er mist opptatt av fortida. Victoria er korrekt og selvgod, opptatt av hvordan andre oppfatter henne. Serena er noe ukonsentret,  men søker etter vennlighet. Hun tilfører farge i livet. Eleni er promiskuøs, flørtende og utfordrende. hard. 

Carolyn går til psykolog, Halberstam,  for behandling, og via han ser vi hvordan de ulike personene kjemper både med hverandre og mot hverenadre. Når faren blir funnet drept, kobles politiet inn, og etterforskerne Greco og Ortega får en vanskelig sak med de mange personlighetene.  

En annerledes thriller, men utrolig spennede og interessant.  Jeg får atter en gang minner om en bok jeg aldri har glemt, som jeg las på åttitallet en gang. "Når kaninen hyler" av Truddi Chase, som handler om personlighetsspaltning. 

Vigmostad/Bjørke
2020
308 sider
Oversatt av Marianne Fjellingsdal
Lånt på biblioteket

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar