tirsdag 9. november 2021

May-Britt Five og Marit Rasmussen: Hvem er du? (Sakprosa)


 

Fra forlaget:

"Visste du at hver eneste celle i kroppen din rommer mer enn to meter med DNA? Det er innholdet i disse to meterne som er med på å gjøre deg til akkurat deg.

Hvorvidt du har fregner, krøllete hår, blå øyne eller god haiketommel bestemmes av genene dine. Men hva med personligheten din? Er du født sånn, eller blitt sånn? Kan kriminalitet arves? Og hvordan kan det ha seg at tulipaner har mer DNA enn oss?

I Hvem er du? får du et grundig, men lettfattelig og ikke minst underholdende innblikk i genenes verden. Hva er egentlig DNA, og hvordan i all verden ble det oppdaget? Hva kan genetikken brukes til, og bør vi frykte den enorme industrien som springer ut av den?

May Britt-Five og Marit Rasmussen gir gode svar på vanskelige spørsmål, i en bok som også
 leverer fun facts på løpende bånd."

Det er ikke så mye å si om dette, annet enn at slike forenklinger av vitenskapelig kunnskap er så bra. Det burde være av interesse for alle å vite mer om kroppen vår, så dette likte jeg. Gjennom min utdannelse har jeg en del viten om arvestoff og gener, og nettopp derfor syntes jeg denne boka var så bra. Bare se her hvor fint disse to fofatterne kan si det:

"Se for deg at du har en kokebok med oppskriften på alle tenkelige matretter. Skal du bake kransekake lerr lage fiskeboller, slår du opp på forksjellige oppskrifter i kokeboka. Cellen våre slår også opp i kokeboka når de skal finne oppskrifter de trenger for å fungere normalt. I realiteten er denne boka DNA-et vårt, og hver oppskrift er et gen. Cellen trenger hverken kransekake ller fiskeboller, men oppskriften er til produksjon av forskjelleig typer proteiner. "
Her leser vi om kampen mellom genene, livets opprinnelse, broen mellom arv og miljø og når en celle kapres. 
Anbefales for de som liker vitenskap, og som vil vite mer om hvorfor akkurat du er deg.

Spartacus forlag
2021
150 sider
Lånt på biblioteket

1 kommentar:

  1. Det kommer mange bøker av denne typen, men det med DNA er jo litt spesielt. Gøy å lese om!

    SvarSlett