fredag 26. november 2021

Victoria Kielland: Mine menn (Roman)


Historien om Belle Gunnes, den hardkokte massemorderen fra Trøndelag som herjet i Amerika på slutten av 1880-tallet, kjenner jeg fra barndommen. Har lest bok om henne også. Men så kommer denne romanen, en annerledes måte å fortelle historien på.

Vi møter Belle, eller Brynhild , som gårdsjente hos en velstående bonde i Stjørdal. Hun kommer fra en liten husmannplass i Selbu, Størsetgjerdet. Hun er 17 år. Om dagen arbeider hun hardt på gården, om natta lever hun ut begjæret og vellysten med Odelen, bonden som krever sitt. Hun vet ikke om det er kjærlighet,

"Brynhild lå nedsunket i madrassen. Hun lå der med bondestanden over seg, en forsvarsløs tilstand, helt naken, helt vergeløs der hun lå med en smeltende tupp helt ytterst i rommet, en glødende liten unte rett ut i verden ". 

Brynhild oppdager at hun er gravid, og blir brutalt og voldelig sendt hjem. Men på husmannsplassen har hun ikke noen framtid, og reiser til Amerika, der søsteren Nellie bor. Hun er skadeskutt, nedslått, uten håp. Hun bytter navn til Belle. Men inne i henne er det bare grått, en likegyldg tåke. 

"Bella tenkte på avskejden der hjemme, det var ingenting ærefullt over den, ingen hadde blitt bedre mennesker og Nellie holdt barna sine så tett inntil seg, som om hun beskyttet dem fra henne."

Hun er rotløs, rastløs. Hun møter Mads, de tar til seg tre barn, men så dør han. Så møter hun Peder Gunnes som hun faller totalt for. De gifter seg, men slitet på gården, som hun må stå for, tar knekken på kjærlgheten, og en dag dør han også.  Da hun kommer over annonser i Avisen Skandinavien, der menn søker etter kvinner, vet hun at dette er veien. Mann etter mann kommer til gården, og blir borte,

"Hun hadde lekt Gud, Den blålige røyken buktet seg i solskinnet. Hendene hennes var så grove og brune mot de myke leppene. Alt var bare variasjoner av hardt og tungt, lett og mykt, skinn og bein, det fantes ikke hundre sømøse overganger, hun kjente det bokstavelig, hjertet tålte det ikke, det væskende brannsåret, ingenting ble vakkert av seg selv, - hva binder et menneske til et annet? Men alt var bare gjentakelser av det samme redselfulle drømmene. Guds hånd som vekket henne midt på natten og bar henne bort til stupet." 

En dramatisk historie, så brutal og nådesløs. Victoria Kielland har formidlet en kvinnes utvikling fra uskyld og tro på kjærligheten, til iskaldt vanvidd og planlagt råhet. Romanen, som bygger på den sanne historien om Belle Gunnes, beskriver følelsene til et menneske som blir utsatt for grov krenkelse og viser hvordan dette kan føre til at en mister seg selv og påfører store ødeleggelser. «De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.» 

En ubehagelig og sterk roman.n.c.p forlag
2021
197 sider
Lånt på biblioteket

 

2 kommentarer:

  1. Denne har jeg reservert på bib og fikk melding om at den kom i dag. Må sende bib beskjed om å la den ligge til jeg kommer hjem. Er på GranCa- kom for ikke så lenge siden. Hat lest Flukt av Tiller på mobil på flyet, og litt lyd. Har lest litt mer enn 1/3-del. Veldig bra.

    SvarSlett
  2. Dette hørtes heftig ut, jeg står som nummer 14 i køen, takk for supert lesetips!

    SvarSlett