mandag 6. desember 2021

J.M.Coetzee: Jesu død (Roman) Bokhyllelesing november.I november skulle vi lese en bok gitt ut av en Nobelprisvinner. J.M.Coetzee er sør- afrikansk forfatter, som fikk Nobels litteraturfpris i 2003.

Etter "Jesu barndom" og "Jesu skoledager", som jeg ikke har lest, kom denne siste boka i en trilogi nå.  

Det handler om David, en tiåring som er adoptert av Simón og Inez, som tar seg av han på beste måte. David er en spesiell og veslevoksen gutt, som nedaleter seg ikke i å lære fag sammen med de andre. Han har fordommer mot tall, men har tatt dansetimer. Han har lært seg å lese via boka Don Quixote, den eneste boka han har, og som han har lest så ofte at han kan den utenat. Han er flink til å spille fotball, der faren er med og ser på. 

En dag invitere Julio Fabricante, bestyreren på et barnehjem i nærheten, David og hans venner til å være med å lage et ordentlig fotballag. David bestemmer seg for å forlate forelderene for å komme å bo hos Julio, men snart er han i ferd med å gå til grunne av en mystisk sykdom. 

Dette er både en trist og vanskelig bok, da Davids tanker og oppførsel er uforstående for en mor, samtidig som det er imponerende å følge den lille gutten. Bør vel lese de to andre bøkene om David også, så jeg får en bedre forståelse av den merkelige gutten. Forfatteren har sikkert en mening med historien om den spesielle gutten, da boka heter Jesu død. Er kanskje David et bilde på Jesus, med sine særegne evner og sterke tro på seg selv. Les boka, som er svært interessant, og se om du finner en mening.Cappelen Damm
2021
207 sider
Oversatt av John Erik Bøe Lindgren
Lånt på biblioteketIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar